Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Чернігівському лісгоспу – 85 років

2 липня 1936 року на базі водоохоронних лісів було офіційно утворене Державне підприємство «Чернігівське лісове господарство». Сьогодні в лісгоспі поважний ювілей – 85 років із дня його заснування.

Згадати добре минуле, поділитися надбанням сьогодення, розповісти про плани на майбутнє і тепло поспілкуватися у дружньому колі. Так проходила святкова зустріч лісівників у стінах підприємства.

Головні на урочистостях  - ветерани лісової галузі, які присвятили служінню лісу все своє професійне життя. Сьогодні вони із радістю готові поділитися своїми уміннями і навичками молодому поколінню лісівників. У святковій нараді також брали участь - начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко, голова обласної організації Товариства лісівників України, заступник начальника ЧОУЛМГ Олександр Жук, голова обласної профспілки лісового господарства Наталія Кудласевич, директор ДП «Чернігівський лісгосп» Юрій Ревко, керівництво підрозділів та апарат підприємства.

«Наше підприємство ми отримали у спадок від лісівників попередніх поколінь. Це кропітка робота колективів багатьох років, цілих родин і не одного покоління. За звитяжну працю ми маємо в першу чергу подякувати корифеям лісового господарства - нашим ветеранам. А тим лісівникам, які наразі працюють – важливо бути гідними продовжувачами відповідальної  справи,» - сказав Юрій Ревко, звертаючись до присутніх.

Сергій Аніщенко привітав підприємство із ювілеєм, відзначив ветеранів - кращих працівників лісової галузі та проаналізував сучасний стан галузі та виклики, які долають лісівники. «Навіть не зважаючи на високий податковий тиск на лісову галузь підприємства працюють і приносять прибутки, у межах своїх можливостей оновлюють технічне забезпечення, виконують соціально-важливі функції. В найближчому майбутньому заплановане будівництво нової теплиці для вирощування садивного матеріалу на базі Березнянського лісництва. Це має стати зразковий для всієї області модернізований об’єкт за усіма сучасними технологіями,» - зазначив Сергій Аніщенко.

В її очах і сум, і одночасно радість зустрічі з колегами-лісівниками. Ветеран лісової галузі Валентина Дубинська нещодавно відсвяткувала свій 65-річний ювілей. У Чернігівському лісгоспі сумлінно працювала більше 30-ти років, більше 9-ти років очолювала профспілкову організацію на підприємстві. «Довгий час я працювала провідним інженером з лісових культур. Згадуючи роки  у лісгоспі однозначно скажу – люди докладали максимум зусиль у своїй роботі. Для нас було головним – виконання планових показників. Розуміючи свою відповідальність перед майбутніми поколіннями, намагалися докласти максимум зусиль при виконанні кожного напряму. Сьогодні ми вдячні підприємству за турботу і підтримку, про нас, пенсіонерів. Дуже приємно прийти до лісгоспу, згадати роки праці, побачити на власні очі чим живе сьогодні наш рідний лісгосп,» - говорить Валентина Володимирівна.

Із словами вітання звернувся до присутніх святкового заходу заступник начальника ЧОУЛМГ Олександр Жук та голова Чернігівської обласної профспілки лісівників України Наталія Кудласевич.

«Чернігівському лісгоспу є куди рухатися», - резюмував Юрій Ревко. «Основні завдання, які сьогодні постають перед  підприємством - це стале і не виснажливе лісокористування, лісовідновлення, охорона і захист лісу від самовільних рубок, пожеж та шкідників, підвищення заробітної плати та рівня соціальної захищеності працівників. Наше завдання – ефективно і відповідальна працювати на благо майбутніх поколінь,» наголосив директор підприємства.

Приємна частина свята – привітання і символічні подарунки з нагоди 85-річчя із дня заснування ДП «Чернігівський лісгосп».

Ø     Почесною грамотою Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства нагороджено ветеранів лісової галузі - Тризну Ніну Михайлівну (працювала диспетчером АРМ) та Вовнянка Володимира Яковича (працював провідним інженером з лісосировинних ресурсів апарату підприємства).

Ø     Почесною грамотою Товариства лісівників України нагороджено ветеранів лісової галузі - Якерсона Аркадія Янкелевича (працював фрезерувальником Чернігівського лісництва), Руденка Василя Пилиповича (працював лісничим Пакульського лісництва) та Дубинську Валентину Володимирівну (працювала провідним інженером лісових культур в апараті підприємства).

Ø     Почесною грамотою Чернігівської обласної профспілки лісівників України нагороджено  ветеранів лісової галузі – Головач Олександру Михайлівну (працювала бухгалтером Мекшунівського лісництва) та Богдана Григорія Миколайовича (працював майстром лісу у Славутицькому лісництві).

Ø     Грамотою ДП «Чернігівський лісгосп» нагороджений водій автотранспортних заходів лісотранспортної дільниці Олег Тевкун, помічник лісничого Любецького лісництва Олександр Степанець та водій автотранспортних засобів на вивезення лісу Любецького лісництва Юрій Мажуга.

Історична довідка ДП «Чернігівський лісгосп». Кожен хто працює в лісі потребує не лише значних теоретичних та практичних знань, а й безумовної витримки і готовності до викликів як професійних, так й історичних. Наприкінці XIX-го століття драматичні випробування випали на долю лісівників. Катастрофічних масштабів набрали вирубки лісових масивів місцевим населенням, лісівники працювали, ризикуючи своїм життям, частими були підпали лісу, пограбування контор лісництв.

Масове знеліснення земель супроводжувалося ерозією ґрунтів, обмілінням річок та утворенням рухомих пісків на зрубах соснових лісів, що насувалися на орні угіддя. Виникла потреба у зміні підходів до захисту лісу, виникало питання забезпечення зброєю лісової охорони. Щоб урятувати ситуацію, у 1893 році у Києві відбувся з’їзд лісовласників та лісогосподарників. Для підготовки спеціалістів нижчої ланки (сучасних майстрів) 1 вересня 1895 року в урочищі Ревунів Круг було відкрито Пакульську лісову школу, яка на рубежі XIX – XX століття стала центром лісокультурної справи. Пакульське шкільне лісництво на базі підприємства діє і сьогодні, продовжуючи добрі традиції.

Працівники лісової галузі мали у ті часи особливий статус у суспільстві, адже виконували стратегічні завдання по заготівлі деревини для потреб промислових об’єктів, закладів соціальної та державної інфраструктури, безперебійного функціонування залізничного транспорту, для потреб населення (дрова і будівельні матеріали). В Чернігові будували мости із деревини, яка заготовлялася в лісгоспі. Окрім цього, деревина чернігівських лісів використовувалася в судно-, авіа- будівництві тощо. А під час військових дій лісівники мали відстрочку на час виконання завдань першої необхідності.

В цілому, до 1950 року лісгосп займався веденням лісового господарства:  лісовідновленням, рубками догляду за лісом і охороною та захистом лісу від пожеж. Починаючи із 1960 року держлісгосп здійснює комплексне ведення лісового господарства: лісовідновлення, охорона і захист лісу, лісозаготівля  і переробка деревини.

На даний час ДП «Чернігівський лісгосп» - найбільше серед держпідприємств у структурі Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства. Загальна площа земель лісогосподарського призначення становить 55 569 га.

Повертаючись до сьогодення, хочеться відмітити, що лісгосп намагається виконувати всі доручені завдання та функції. За останні роки проведено ремонти адміністративної будівлі та всіх контор лісництв, проведено благоустрій території структурних підрозділів, побудовано 6 теплиць для вирощування садивного матеріалу в контрольованому середовищі, оновлюється техніка.

Важливим напрямом роботи є охорона лісу від пожеж. У кожному лісництві встановлено камери відеоспостереження, які охоплюють майже весь лісовий масив. Вже більше року функціонує центральний пункт відеоспостереження в адміністративній будівлі лісгоспу. Щороку на підприємстві витрачаються значні ресурси для утримання мережі лісових доріг та удосконалення лісової інфраструктури.

Лісовідновлення – пріоритетний напрям роботи підприємства. У 2020 році відновлено ліс на площі 131 га. Лісгосп повністю забезпечує себе садивним матеріалом, який вирощується в наших лісництвах. Для  покращення охорони лісу від незаконних рубок всі майстри лісу забезпечені GPS-трекери, перекриті другорядні дороги, використовуються фотопастки.

 

За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»