Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


НОВИНИ

Охорона праці
НОВИНИДержавне підприємство «Семенівське лісове господарство» одно з провідних підприємств як в Семенівському районі, так і в Чернігівській області. В лісгоспі близько 300 штатних працівників та значна кількість мешканців району залучаються на сезонних роботах. Підприємство має дев\'ять підрозділів: шість лісництв, автотранспортний цех, нижній склад, цех переробки деревини.
Керівництво особливу увагу приділяє охороні праці робітників: а саме своєчасному забезпеченню працівників спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту.
В останні роки оновлюються основні засоби виробництва. Придбана нова техніка для вивозки заготовленої деревини із лісосік та деревообробні верстати високої продуктивності для більш раціональної переробки деревини.
За останній час за кошти підприємства придбані ряд верстатів для деревообробки з усім знаряддям. Всі верстати обладнані системами захисту, які унеможливлюють доступ до ріжучих інструментів. Так лісгоспом придбано дві стрічкові пилорами Wood-Mizer LT70, які забезпечені засобами захисту, а саме: автоматичними системами блокування при попадання працівників в зону різання. Також передбачено автоматичне завантаження колод на верстат. Напівавтоматичний станок для заточки Wood-Mizer BMS250 забезпечує обмежений доступ робітника до стрічкової пилки при її заточуванні.
На охорону праці по ДП «Семенівський лісгосп» з початку 2014 року витрачено 56016 грн., а відповідно Закону з ОП планується на рік 60655 грн.
 
Лісові дороги.
Вже три роки Семенівський  лісгосп  будує  в лісах Семенівського району лісові дороги, виконуючи програму Державного агентства лісових ресурсів України по будівництву лісових доріг. Тепер з Семенівки до п.Угли- Завод   можна доїхати набагато швидше через лісовий масив. В цьому році продовжено роботи з покриття  щебенем  лісової  дороги  від  п.Угли  до с.Машеве. Також  вже другий рік будується  земельний  насип  в лісах  Блешнянського та  Орликівського лісництв, що  має на  меті побудувати  лісовий шлях  до села Баранівка. Так з 2011 року в ДП «Семенівский лісгосп» побудовано з твердим покриттям  12,6 км. лісових шляхів та зроблено насип земляного полотна 6,3км.
На підприємстві вже відчувають  економічний  ефект  від побудованих шляхів. Отримано кращий доступ техніки  лісгоспу до лісових ділянок. Скорочується відстань вивезення  деревини з лісосік головного користування. Відчувається  економія  на ремонті  автотехніки та витрати палива.
 
Липа - дерево лікар.
Липа відома своїми корисними властивостями  з давніх часів. Це цінний  медонос , що в період цвітіння розповсюджує навколо себе тонкий аромат та приваблює бджіл. Настій квітів застосовують як потогінний, жарознижуючий,  бактерицидний засіб. Деревина липи легка  в обробці, використовується для оздоблення, виготовлення бочок,  тари, вуликів. Із липового лубу виготовляють  плетені вироби.  На Чернігівщині чимало липових насаджень. В лісах нашого  району лише 26 гектарів насаджень де липа головна порода.  Липа росте не всюди, полюбляє багаті  та достатньо зволожені грунти.  В Семенівському лісгоспі вирішили  збільшити площу  майбутніх липових насаджень. Так в урочищі  «Дрест»  Семенівського лісництва посаджено 1,3 га лісових культур за участю липи,та в Орликівському лісництві посаджено дубово- липові культури на площі 1,4 га, які збагатять наші ліси цінною породою.
 
Тетеруків стало більше.
 Результати  обліку тварин  в мисливських господарствах   нашого району показали  збільшення  кількості такого птаха як тетерук - мешканця лісових узлісь. Це птах ряду куроподібних , родини фазанових, середніх розмірів вагою близько півтора килограма . На початку 19 століття  тетерук був  поширений по всій Україні, згодом винищений, зберігся лише на Поліссі і подекуди у Карпатах. Включений до Червоної книги України (1994, 2009р.),
М\'які зими останніх років дозволяють  розповсюджувати на території Семенівського району і деяких екзотичних редставників тваринного світу.            В 2012-13роках  егерською  службом  МРП «Семенівське»  та мисливського господарства Семенівський лісгосп  випущено в природу більше сотні фазанів- яскравих представників мисливської фауни. Це азіатський птах, що має середній розмір до 85см. в довжину та вагу близько 2 кг., успішно акліматизувався в різних частинах світу і тепер будемо сподіватись, що і на Семенівщині йому сподобається.   В цьому році на лісових узліссях  вже помічені фазани, які успішно пережили зиму. А біля села Прогресс на тракторному стані сільгозпідприємства один із випущених фазанів навіть прижився. Механізатори  підгодовують птаха та дали йому прізвисько -  «Слюсар Петя». Якщо  фазани, які благополучно переживуть зиму  дадуть потомство,  то ці птахи ще більш  пристосуються  до життя  в наших погодніх  умовах  та будуть  вести  обережний  спосіб життя.