Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Заготівля шишок сосни звичайної в ДП «Чернігівський лісгосп»

ДП «Чернігівський лісгосп» завершує заготівлю шишок сосни звичайної, цей рік видався не врожайним, але не дивлячись на це лісгосп виконає поставлений план 12т.
ДП «Чернігівський лісгосп» проводить заготівлю шишок сосни звичайної із високобонітетних насаджень, та постійної лісонасінневої бази. Їх заготівлею займається лісова охорона усіх семи лісництв підприємства, велику допомогу у цьому лісівникам надають члени учнівського лісництва, природолюби. Для заготівлі лісового насіння в лісгоспі створено насінневу базу, до якої входить – 1220,9 га генетичних резервів – 1028 га, постійних лісонасінневих ділянок – 151,2 га, плюсових насаджень – 4,9 га, плюсових дерев – 14 шт., з яких сосни 12 шт, дуба – 2 шт. На підприємстві з 1979-1988 р.р. було створено клонову плантацію площею – 36,8 га, але враховуючи вік плантації вже на протязі майже 10 років ми не отримуємо насіння з покращеними властивостями. Саме тому керівництвом лісгоспу було прийнято рішення про реконструкцію плантації. Ця робота була розпочата при тісній співпраці з ДП «Київська лісова науково – дослідна станція».
В 2013 році було закладено родинну плантацію площею – 3 га. В 2015 році було закладено клонову плантацію площею 6 га.
06.02. 2019 року була проведена виїзна консультація з старшим науковим співробітником Шлончаком Григорієм Андрійовичем ДП «Київська лісова насіннево – дослідна станція» та прийнято рішення про повну реконструкцію клоново- насіннєвої плантації в урожайний 2020 рік планується зрізати плантацію та заготовити шишки сосни звичайної, а до 2022 року провести закладення нової клоново – насінневої плантації.