Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


За лісом доглядають, а не знищують!

Днями на одному із популярних інформаційних ресурсів мережі Інстарграм – «Чернігів Опертавний» був опублікований матеріал «Забаровський ліс знищують». Ранок понеділка, 23 листопада 2020 року. На ділянку, де проводять вибіркові санітарні рубки працівники лісового господарства, завітали місцеві активісти - жителі мікрорайону Масани та Забарівка у м.Чернігів.
«Зрозумійте нашу стурбованість. Ми тут живемо, відпочиваємо, дихаємо чистим повітрям. Це зелений оазис в Чернігові для наших дітей. Можливо це чергова ділянка для забудови?» - емоційно та стурбовано говорили активісти.
На зустріч із людьми приїхав лісничий Красилівського лісництва Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство» Олександр Чигринець. Перш за все надав для ознайомлення лісорубний квиток, який підтвердив законність санітарних рубок.
«Одне із основних завдань лісівників – догляд за лісом. Приміська зона є особливою. Ліс має бути здоровим. Щоб зберегти ліс, необхідно здійснювати санітарні заходи. Працівники лісового господарства вирубують аварійні дерева, сухостійні, пошкоджені короїдом. Адже сухий ліс може стати причиною пожежі та необережним поводженням із вогнем відпочивальників. Рубки формування і оздоровлення лісів проводяться лише після лісопатологічного обстеження. Заготівлю деревини проводимо відповідно до спеціального дозволу на використання лісових ресурсів – лісорубного квитка», - говорить Олександр Чигринець.
Для чого потрібні санітарні рубки? Вигляд зрубаного дерева безумовно бентежить еко-захисників та активістів. Ліс поблизу міста сприймається як місце відпочинку, а будь-зрубані дерева викликають негативні емоції. Фото чи відео певної ділянки у соціальних мережах розповсюджуються швидко і мають такий собі «викривальний» характер, звинувачуючи лісівників у незаконних діях.
Суцільні санітарні рубки проводяться лісівниками шляхом вирубування сухостійних, вимираючих і дуже ослаблених дерев, пошкоджених пожежами, шкідниками, хворобами лісу, а також після аварій та стихійного лиха. Їх проводять для захисту лісу, який потерпає від багатьох шкідників та хвороб. Якщо цього не зробити вчасно, то хворі дерева всихати, заражуючи один одного. Швидкість поширення хвороб може бути різною, одна із причин – кліматичні умови. До прикладу, жук-короїд може за лічені місяці знищити кору і кореневу систему дерева.
Певірити законність рубки може кожний. Для цього потрібно зайти на сайт LK.UKRFOREST.COM і обрати опцію «Карта». У телефоні має бути ввімкнена геолокація для автоматичного визначення геопозиції в лісі. Натиснувши на відповідний номер виділу, можна побачити інформацію про рубку та переглянути відповідний лісорубний квиток.
Дії у разі виявлення незаконної рубки у лісі. Якщо на карті лісорубного квитка немає, а рубка у лісі відбувається, необхідно: звернутися до відповідного лісництва чи лісгоспу, викликати поліцію за номером 102.
За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»