Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


В Чернігівському лісгоспі вдосконалювали знання із електронного обліку деревини і дотримання стандартів роботи

В ДП «Чернігівський лісгосп» всі заготовлені та реалізовані лісоматеріали проходять через систему електронного обліку деревини. Це дає можливість переглянути ланцюг руху заготовленої деревини від місця її заготівлі до кінцевого споживача. На підприємстві система електронного обліку деревини повністю введена в дію ще у 2015 році, до цього часу був певний перехідний етап.

Зважаючи на якісне дотримання стандартів роботи лісівників, днями для працівників державної лісової охорони проведена серія семінарів-тренінгів із залученням головних спеціалістів підприємства. Під час навчальних занять значна увага приділялася дотриманню технічних умов на лісоматеріали круглі, їх маркуванню, сортуванню, транспортуванню, прийманню, обліку та зберіганню. Окремий блок питань - технічним умовам на дров’яну деревину.

Під час кожного тренінгу проаналізували основні етапи системи ЕОД,  помилки, які можуть бути допущені під час введення даних, а також налагодження взаємодії всіх служб, які використовують в роботі дані електронного обліку деревини.

 В цілому система фіксації та оформлення руху деревних ресурсів здійснюється із застосуванням засобів автоматизації на всіх етапах лісозаготівельних робіт з занесенням та передачею інформації поколодного (штабельного) обліку за допомогою сучасних інформаційних технологій для подальшого використання в бухгалтерському та управлінському обліку. У своїй роботі для обліку деревини підприємство керується Тимчасовою інструкцією з електронного обліку продукції лісозаготівель, лісопиляння і деревообробки на підприємствах та іншими нормативно-правовими актами.

Серед основних завдань електронного обліку лісопродукції: своєчасне, якісне та достовірне відображення руху лісопродукції, одержання даних про залишки лісопродукції, контроль за зберіганням і використанням лісопродукції, облік та контроль за оплатою відвантаженої лісопродукції, контроль за роботою матеріально-відповідальних осіб, попередження нестач, крадіжок і незаконного витрачання лісопродукції.

 

За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»