Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


У ДП «Чернігівський лісгосп» підвищували ефективність проведення рубок формування та оздоровлення лісів

Для лісового господарства одним із найважливіших завдань є відтворення лісу, його захист і догляд. Цим підприємства лісової галузі здійснюють забезпечення потреб суспільства в ефективному використанню всіх корисних властивостей лісу,  а споживачів - в деревині та продуктах її переробки.

Виростити могутній і стійкий ліс не проста справа. Для професіоналів галузі це щоденна кропітка робота.

Для підвищення ефективності лісогосподарської діяльності, покращення ефективності проведення рубок формування і оздоровлення лісів, а також поділитися досвідом та чітко впроваджувати всі законодавчі норми у Державному підприємстві «Чернігівське лісове господарство» відбувся практичний семінар. Учасники навчального заходу – лісничі та їх помічники.

Під час пленарного засідання на базі Пакульского шкільного лісництва головний лісничий підприємства Вадим Фесюн проаналізував досягнення та вказав на недоліки кожного лісництва. Також наголосив на дотриманні законодавства і персональну відповідальність за виконання норм діяльності. Спільно з учасниками семінару обговорено розроблені заходи з покращення лісових культур.

Другий етап навчального семінару проходив на базі Славутицького лісництва. Під час виїзного засідання головний лісничий Вадим Фесюн спільно з лісничими та їх помічниками оглянули  ділянки лісу та проаналізували методи з освітлення, проріджування, прочищення та прохідної рубки. Завдяки продуктивній дискусії кожен учасник семінару зміг отримати відповідь на питання для підвищення ефективності роботи у власному лісництві.

Щоб виростити господарсько-цінні породи, високопродуктивні та біологічно стійкі насадження, а також досягнути скорочення вирощування стиглої деревини необхідно вчасно проводити періодичні рубки з догляду за лісом.

Різні стадії розвитку лісових насаджень вимагають своїх заходів. В перші роки молоді рослини активно розвиваються, утворюють густі зарості, де розростаються чагарникові породи. Головні породи відчувають  нестачу світла, води і поживних речовин в таких насадженнях. Рубки формування і оздоровлення лісів забезпечують своєчасну допомогу майбутньому якісному лісу. Після проведення рубок догляду для лісових насаджень створюються оптимальні умови для росту насаджень, підвищення довговічності та стійкості.

                                                                        

Прес-служба ДП «Чернігівський лісгосп»