Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


СКЛАДНА ЕКОНОМІЧНА СИТУАЦІЯ ВИМАГАЄ КОНСТРУКТИВНИХ ПІДХОДІВ

Відкриваючи виробничу нараду в Чернігівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства 17 січня цього року за участі керівництва, начальників відділів, головних спеціалістів управління і директорів усіх державних лісогосподарських підприємств, начальник ЧОУЛМГ Олександр Зінченко проінформував учасників наради про перебіг зібрання в Держлісагентстві України, в якому взяли участь і  новопризначений голова Держлісагентства України Андрій Заблоцький, а також представники деревообробного бізнесу України, котрий, як це не гірко визнавати, змушений закупляти деревину із-за кордону в той час, коли якісні вітчизняні лісоматеріали з різних причин не надходять на підприємства до вітчизняних деревопереробників.

Олександр Зінченко також познайомив учасників наради з представниками індійської фірми в особі заступника директора фірми Віталія Саблука, спеціаліста Тетяни Гощевської та індуса Намех Джана, фірма якого має запропонувати чернігівцям перші інвестиції.

На виробничій нараді чернігівських лісівників йшлося про планування основних показників господарсько-фінансової діяльності підприємств на 2020 рік у світлі вимог виробничої наради в обласній державній адміністрації і завдань, визначених Урядом перед Держлісагентством України.

З доповіддю по цьому питанню виступив заступник начальника обласного управління Олександр Жук.

Окреслюючи завдання, визначені перед лісівниками заступником голови облдержадміністрації Олександром Савченком, Олександр Жук висловив своє бачення  реалізації непростих завдань, які належить вирішувати кожному на своєму робочому місці з високою відповідальністю і самовідданістю справі, виявляючи при цьому організаторський хист і професійні знання та досвід, вишукуючи резерви  в режимі ретельної економії сировинних та фінансових ресурсів. Тільки за таких умов можна буде вистояти кожному лісгоспу, зберегти галузь в цілому і робочі місця в трудових колективах.

Щодо виробничої діяльності, то найважливішим завданням є підвищення ефективності використання лісосировинних ресурсів. Показником результативності при цьому буде збільшення на 2 відсотки виходу лісоматеріалів круглих та високоцінних сортиментів порівняно з аналогічним періодом минулого року. А також зменшення на 5 відсотків витрат на заготівлю кубометра деревини в загальній собівартості продукції порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Завдання складні і потребують відповідної уваги та зусиль для їх успішної реалізації. Особливе занепокоєння викликає збільшення вартості реалізованого кубометра деревини, адже цей показник повинен бути в середньому по управлінню 911 гривень, тобто потребує підняття на 119 гривень.

Слід з усією серйозністю поставитися до проведення профілактичних заходів з метою зниження виробничого травматизму. Питання охорони праці завжди будуть ставитися вище будь-яких інших показників діяльності, і на цьому потрібно постійно акцентувати свої зусилля і увагу. До того ж, згідно з наказом № 109 від 24.12.2019 року та затвердженим графіком буде проведена перевірка підприємств щодо організації безпечного виконання робіт.

При забезпеченні росту основних показників фінансово-господарської діяльності критеріями оцінювання стане забезпечення рівня беззбитковості підприємств; збільшення росту не менше як на 1 відсоток чистого доходу від реалізації товарів, робіт і послуг; забезпечення зростання основних виплат працівникам підприємств. Отже, завдання складні і потрібно вже з початку року їх реалізовувати, шукаючи шляхи виходу для покращення ситуації.

А щодо планування господарсько-фінансових показників, то будемо вносити зміни у фінансові плани, а потім відповідно і в плани соціально-економічного розвитку.

Усвідомлюючи, як це буде складно, наголосив далі доповідач, я закликаю всіх вас, колеги, зробити все можливе і залежне від нашого професійного хисту, щоб в 2020 році все ж таки збільшити рентабельність виробництва на заплановані 2 відсотки.

Доповідач також зупинився на показниках знеособленого кубометра деревини за 2019 рік.

Начальник відділу економіки і фінансів управління Наталія Курись детально проаналізувала підсумки фінансово-господарської діяльності ЧОУЛМГ за 2019 рік.

Заступник начальника, головний лісничий ЧОУЛМГ Володимир Єленич у своїй доповіді акцентував увагу на плануванні показників господарсько-фінансової діяльності держпідприємств на 2020 рік.  Заплановано рубок догляду на площі 3926 га загальною масою 78590 кубічних метрів, у тому числі рубок освітлення 876 гектарів, прочищення  — 1468 га, прорідження — 746 га та прохідних – 836 га. Санітарні рубки запроектовані на площі 9716 га загальною масою 217775 куб. м, в тому числі вибірково санітарні рубки на площі 9671 га загальною масою 207470 куб. м та суцільно санітарні рубки на площі 45 га загальною масою 10305 куб. м.

Відповідно до ст. 19 Лісового кодексу України та  листів Держлісагентства України (останній лист  ВО «Укрдержлісопроект» від 29.05 2019 року № 450 «Про контроль за виконанням проектів організації і розвитку лісового господарства»), підприємство у своїй діяльності зобов’язане дотримуватися матеріалів лісовпорядкування, мета якого -підвищення продуктивності лісових насаджень, посилення їхніх корисних властивостей.

Ні на йоту не слід послабляти і рейдову роботу, щоб посилити боротьбу з чорними лісорубами.

Декілька слів стосовно лісової сертифікації за схемою Лісової Опікунської ради (FSC). Термін дії сертифікатів для  10 лісгоспів закінчується в 2020 році, тож їм слід подбати про продовження співпраці у сфері лісової сертифікації та проведення переоцінки лісоуправління на наступні 5 років.

В обговоренні винесених на розгляд виробничої наради питань взяли участь усі директори держлісгоспів, висловивши свої думки і пропозиції.

***

Після виробничої наради відбулося засідання громадської ради при ЧОУЛМГ, на якому затверджено план роботи громадської ради на 2020 рік.

Її голова Світлана Потоцька  оприлюднила текст Звернення до Чернігівської ОДА, Чернігівської обласної ради та міської ради Чернігова, в якому закликано громадськість Чернігівщини взяти активну участь в організації весняних посадок  лісу та декоративно-чагарникових культур у містах і селах області. До того ж, закупити їх за кошти громад, бюджетів міст і сіл. Адже декоративно-чагарникові культури у нас найбільш акліматизовані і їх в достатній кількості вирощують в лісгоспах Чернігівського ОУЛМГ. Таким чином прикрасимо наші міста і села та й лісгоспам надамо таку необхідну нині фінансову підтримку,  наголосила голова громадської ради.

Ця пропозиція була внесена до ухвали засідання громадської ради при ЧОУЛМГ.

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Зінченко подякував громадській раді за співпрацю з лісівниками і запевнив, що лісівники і надалі координуватимуть свою роботу з громадською радою, злагоджено діятимуть з метою розвитку лісівничої галузі Придесення.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ