Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ ІНВЕНТАРИЗАЦІЯ ЛІСІВ

Відкриваючи нараду в Чернігівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець наголосив, що розпочинається велика робота з інвентаризації лісів, і за п’ять-шість років лісівникам потрібно її успішно виконати. Треба зібрати всю важливу інформацію про лісові ресурси держави. Це – досвід багатьох країн, і такі дані використовуються як основа для прийняття стратегічних рішень.

Про проведення рубок формування та оздоровлення лісів у першому півріччі цього року на нараді розповів заступник начальника ОУЛМГ Володимир Єленич. Він зазначив, що за цей час держлісгоспи провели рубки на площі 6,2 тисячі гектарів та заготовили 187 тисяч кубічних метрів деревини  в тому числі рубки догляду проведені  на площі  1,6  тис.га загальною масою 46 тис.куб.м. та санітарних рубок 4,5 тис.га загальною масою 135 тис. куб.м..

Виконання планових показників із проведення вибіркових та суцільних санітарних рубок становить: по площі – 157% та по загальній масі – 177%. Зокрема, вибіркові санітарні рубки проведені на площі 4,4 тисячі гектарів та заготовлено 130 тисяч кубічних метрів деревини.

Зараз проводиться спільна робота Чернігівської ОДА, ГУ Держгеокадастру в Чернігівській області та ЧОУЛМГ стосовно інвентаризації земельних ділянок, що не надані в користування і на яких росте ліс, та переведення їх у відповідну категорію з можливістю наступної передачі лісокористувачам. Із цього приводу Юрій Болоховець підкреслив, що на землях запасу за 20-25 останніх років відбулося природне заліснення. Тож ці землі необхідно зберегти та приєднати до державного лісового фонду. Це стане справою честі для лісівників. І Юрій Віталійович разом із керівництвом Чернігівщини цю важливу роботу вже розпочав.

Заступник начальника ОУЛМГ Олександр Жук розповів про реалізацію експериментального проекту щодо проведення електронних аукціонів із продажу необробленої деревини. Зараз усі лісогосподарські підприємства виконують вимоги цієї постанови. Регулярно відбуваються квартальні та додаткові аукціони, двічі на місяць проводиться продаж деревини на біржових торгах, забезпечено вільний доступ до наявних ресурсів для деревообробного бізнесу. А найголовніше – відбувається ринкове формування цін на лісоматеріали.

Лісівники Чернігівщини тепло привітали Юрія Болоховця з новою посадою та побажали усіх гараздів.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ