Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Пожежонебезпечний період – ворог лісу!

Весна – гаряча пора для лісівників. Поряд із активною лісовідновлювальною кампанією лісівники мають бути у повній готовності до початку пожежонебезпечного періоду. Найчастіше лісові пожежі виникають після сходу снігового покриву і тривають до настання стійкої вологої осінньої погоди або утворення снігового покриву.
За лічені хвилини полум’я може знищити або пошкодити лісові насадження, які вирощувалися і доглядалися лісівниками десятки років. В зоні ризику не лише лісові масиви, а й рослинність, дикі тварини, птахи і комахи, які можуть загинути. Через людську необережність поводження з вогнем лісові пожежі є найбільшим лихом для екосистеми.
Не варто забувати події минулого року, коли уся країна побачила наслідки пожеж у лісах на Житомирщині, Луганщині та Харківщині. У нас в області також вогонь знищував ліси. Триває незворотній процес зміни кліматичних умов i наше завдання покращити роботу у напрямку захисту та охорони лісів від пожеж.

Готовність до боротьби з вогнем у лісових масивах на фінішній прямій

Площа лісового фонду Державного підприємства "Чернігівське лісове господарство" найбільша серед держпідприємств у структурі Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.
Саме тому на підприємстві розпочинається підготовка до нового пожежонебезпечного періоду одразу ж після його завершення.
З метою виявлення порушників правил пожежної безпеки в лісах, активізовано роботу рейдових груп державної лісової охорони.
Для протидiї пожежам на підприємстві запланованi річнi oбсяги створення мінералізованих смуг, протяжністю 700 км, догляди за мінералізованими смугами – 1400 км.
Планується встановлення шлагбаумів для перекриття позапланових заїздів до лicoвих насаджень, у тому числi виготовлення нових в кiлькостi 113 штук.
Функціонує централізована система відеонагляду за лісовими масивами - знаходиться у адміністративній будівлі підприємства.
Діють 6 веж, з яких у 5 обладнано системою відеоспостереження: Любецьке, Мекшунівське, Славутицьке, Пакульське, Красилівське.
Працюють лісові пожежні станції: Любецьке, Славутицьке, Мекшунівське, Пакульське лісництва.
Функціонують пункти зосередження пожежного інвентарю та засобів пожежогасіння: Красилівське і Березнянське лісництва.
В лісгоспі наявні 7 пожежних автомобілів на базі ЗІЛ-130 та ЗІЛ-131, 2 пожежні модулі на базі УАЗ).
Для попередження лісопорушень, на підприємстві заплановані рейди-патрулювання працівниками державної лісової охорони.

Боротися із наслідками пожежі у лісах тільки спільними зусиллями

Минулого року на території державного лісового фонду підприємства виникло 12 випадків лісових пожеж на площі 18,72 га. Головні причини – з вини населення та сільськогосподарські підпали. 4 із 12 пожеж у лісових масивах довелося гасити за участю підрозділів ДСНС. Втім більшість із випадків державна лісова охорона змогла ліквідувати на початкових стадіях, відвертаючи загрозу знищення лісових масивів на значних площах.
Протягом 2020 року під час пожежонебезпечного періоду структурними підрозділами підприємства здійснено комплекс організаційних і профілактичних заходів. Влаштовано 863,5 км мінералізованих смуг, проведено 1540,2 км доглядів за ними. Перекрито 204 заїзди до лісових масивів, виставлено 212 об’єктів протипожежної агітації, проведений 191 рейд та здійснена низка інформаційно-профілактичних заходів.
Вогонь – ворог екосистеми
Згідно Правил пожежної безпеки в лісах України протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:
- розведення багать у лісі;
-заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів;
-палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, крім місць, що обладнані для цієї мети;
-випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що поряд із лісом;
-звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи.
Пам'ятайте! За порушення правил пожежної безпеки у лісі – відповідальність.
Шановні громадяни, користувачі лісових, мисливських, сільськогосподарських угідь! Просимо з розумінням ставитися до збереження зеленого багатства, у випадках виявлення лісової пожежі негайно повідомляйте державну службу з надзвичайних ситуацій по телефону 101 та державну лісову охорону підприємства за телефонами: 0462 232167, 067 461 62 24.
Наголошуємо, пожежу легше попередити, ніж загасити. Пам’ятайте, тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти ліси від вогню!

За інформацією Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство»