Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Охорона і захист лісів від незаконних рубок та пожеж – виклики, з якими під силу боротися

Важливі, втім не єдині, які постають на сьогодні перед лісовим господарством. На черговій технічній нараді у ДП «Чернігівський лісгосп» розглянули підсумки господарсько-фінансової діяльності за I-й квартал, стан охорони від самовільних рубок та пожеж, проаналізували результати весняної лісокультурної кампанії, охорони праці на підприємстві. Робоче засідання на підприємстві проходило за участю керівників структурних підрозділів  та представників апарату.

«Відповідальне та жорстке патрулювання лісів для попередження виявлення фактів незаконних рубок та порушення лісового законодавства, максимальна готовність сил і засобів до пожеж, також посилення персональної відповідальності працівників державної лісової у напрямку охорони та захисту лісу,» - наголосив  директор лісгоспу Юрій Ревко, звертаючись до учасників  засідання.

В цьому одностайно підтримав головний лісничий Володимир Єленич: «Контроль за лісами – на першому місці. Саме тому вже введений в дію наказ по підприємству для забезпечення державної лісової охорони GPS трекерами.  Під час пожежонебезпечного періоду, зокрема, в період високого класу пожежної небезпеки державна лісова охорона  має бути у повній бойовій готовності. Для боротьби із нищівним вогнем в лісгоспі наявна відповідна техніка та засоби пожежогасіння, встановлені камери відеонагляду та здійснюється ряд інших заходів,» - говорить Володимир Єленич.

Цьогорічна пізня весна та складні погодні умови додали клопотів лісівникам. У скорочені терміни структурні підрозділи лісгоспу проводили лісовідновлювальні роботи. Посадці лісових культур передувала значний обсяг робіт із заготівлі лісового насіння, вирощування сіянців, очистці ділянок та підготовки ґрунту шляхом борознування.  Для забезпечення лісокультурних робіт в лісових розсадниках, теплицях та коробах підприємством було вирощено понад 1 млн стандартних сіянців.

Як зазначив інженер лісових культур Валентин Блоха, згідно складених підрозділами проєктів лісових культур навесні 2021 року було заплановано відтворити ліси на площі 90 га. Фактично ж лісовідновлення здійснено на площі 100,6 га. Окрім цього вже висіяно насіння на площі 0,6 га, які вже дали свої перші сходи. Також закладено шкілки деревних та чагарникових порід різних видів і форм.

Під час засідання відповідальні спеціалісти доповіли про зміни у нормативно-правових актах щодо посилення військового обліку працівників, у питаннях антикорупційного законодавства.

За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»