Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Обережно - кліщі!

Цьогорічна рання весна принесла не лише тепло, а певну небезпеку. У лісах, парках і зелених зонах Чернігівщини чатують кліщі. Найбільша їх активність спостерігається у період з квітня по жовтень включно, втім погодні умови вносять свої корективи.

Ці невеликі створіння переносять збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань.

Працівники лісової галузі належать до групи високого ризику, адже їх щодена праця повязана з лісом. Тому лісівники ДП «Чернігівський лісгосп» добре знають як від них вберегтися.

При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується:

1. Одягати щільно прилягаючий одяг до тіла, бажано світлий, на довгий рукав, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Одягати закрите взуття.
2. Голову слід покривати головним убором. Необхідно залишати найменше відкритого шкірного покриву. Кліщ вибирає місця для присмоктування з ніжною, тоненькою шкірою (під пахвами, в паху, біля вуха, на волосяній частині голови).
Кліщ відразу не кусає, спочатку він чіпляється за одяг, а потім, протягом кількох годин повзає, вибираючи найбільш зручне місце для укусу.
4. Перед тим, як зайти до лісу, обробіть одяг. Зверніться до аптеки або спеціалізованого туристичного магазину для придбання спеціальних засобів захисту (сучасні репеленти).
5. Місце для нічного сну або відпочинку на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
6. На присадибних ділянках необхідно вчасно скошувати траву, обрізати кущі, тощо.
7. Повернувшись додому, зніміть увесь одяг, витрусіть його (особлива увага до швів і кишень), ретельно огляньте тіло й шкіру голови. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.
8. Також приділіть увагу і тваринам, які разом з вами перебували в лісі.

Якщо кліщ вас все-таки вкусив, діяти треба негайно! Якщо у вас є досвід видалення кліщів, зробіть це власноруч. Якщо не впевнені у власних успіхах, краще не займатися самолікуванням. Зверніться до будь-якого стаціонарного пункту медичної допомоги.

Навіть якщо ви видалили кліща самостійно, відвідайте лікаря. А головне – покажіть спеціалістові самого кліща. Після аналізу буде відомо, чи був кліщ носієм небезпечної хвороби, як от енцефаліту чи бореліозу (хвороби Лайма).

Забороняється:
Прикладати до місця укусу різні компреси, рідкі рідини (спирт, олію та інші).
Припікати кліща.
Тиснути кліща пальцями.
Брати кліща руками без спеціальних шкарпеток.

Після укусу пильнуйте здоров’я: при найменших підозрах на температуру чи появу червоних плям – негайно до лікаря!