Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Мурахи - санітари лісу

Яку користь приносять мурахи лісі? Мурашки, які оселилися на відмерлій деревині, прискорюють її розкладання, таким чином звільняючи ліс від хворих екземплярів. Мурахи є розповсюджувачами насіння багатьох рослин. Збираючи їх і перетягуючи додому, по дорозі вони втрачають якусь частину. Так рослини розмножуються на всій лісовій території. Як і бджоли, мурахи є запилювачами для квітів, поїдаючи солодкий нектар.
На території України мешкає близько 70 видів мурах, в основному - в лісах. Найбільшу користь приносять види, які відносяться до роду і підроду Форміка, відомі під назвою «руді лісові мурахи». Ці комахи – хижаки, причому всеїдні. Протягом року одна сім'я мурашок знищує більше 10 мільйонів різних шкідників. Звичайно, знищенням шкідників займаються і птиці, але мурахи більш плідно справляються з цим завданням, швидше приблизно в 20 разів. Якщо на гектар лісу є бодай три-чотири мурашині сім’ї, то шкідникам тут робити нічого. Мурашки – невсипущі санітари лісу.
Мурахи приносять велику користь лісу, знищуючи його шкідників, тому необхідно всіма силами охороняти всі гнізда мурашок. При сильному пошкодженні мурашиного гнізда, сім'я не може захищати ліс протягом року і більше, або зовсім гине. Порушити поверхню мурашиного гнізда - це все одно, що зірвати дах з будинку. Пройде дощ, проникне всередину мурашника вода, і личинки і лялечки загинуть.
Щоб уберегти мурашники від руйнування, працівники лісового господарства огороджують їх жердинами, при цьому стовпчики для огорожі забивають на відстані не ближче 0,5 м від краю мурашника.
На фото - лісовий мурашник (Березнянське лісництво ДП "Чернігівський лісгосп")