Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Лісівники і прикордонники - у рейд по Дніпру

У перший спільний рейд по водній ліній державного кордону із сусідньою Білоруссю вийшли лісівники і прикордонники. Об’єднали зусилля двох служб, шукали лісопорушників і браконьєрів представники державної лісової охорони ДП «Чернігівський лісгосп» та відділу прикордонної служби «Дніпровське» 105-го прикордонного загону імені Князя Володимира Великого (м.Чернігів»).

 Більше 30 кілометрів водного шляху по річці Дніпро днями пройшли на моторному човні від села Пустинки Михайло-Коцюбинської ТГ до Губичів Любецької громади.

«Для лісівників спільний рейд із прикордонниками - перш за все відповідальний захід і однозначно крок уперед. Адже цьому передував комплекс підготовчих етапів: придбання моторного човна, юридична і організаційна складові, - пройдені всі необхідні навчання, отримані дозволи. Втім, власне удосконалення роботи лісового господарства – це вимога часу,» - наголошує директор ДП «Чернігівський лісгосп» Юрій Ревко.

Ліси на кордоні - під прицілом. Налагодження співпраці лісівників і прикордонників дозволить розробляти спільні заходи для здійснення контролю за дотриманням правил використання рослинного та тваринного світу. Такі дії важливі для спостереження на ділянках у межах прикордонної смуги та контрольованих прикордонних районів з метою встановлення осіб, які порушили законодавство України з природоохоронних та прикордонних питань.

Площа лісового фонду ДП «Чернігівський лісгосп» серед держпідприємств є найбільшою у структурі обласного управління лісового та мисливського господарства.  Зважаючи на природні особливості території, у віданні лісгоспу також близько 1485 га островів.  Патрулювати лісові масиви, які розташовані у прибережній смузі чи на островах без спеціального технічного забезпечення досить складно.

«Зважаючи на значну площу лісових насаджень, стратегічно-важливим для підприємства є постійна робота над вдосконаленням роботи у напрямку охорони лісових насаджень від пожеж і незаконних рубок. Важкодоступні ділянки по лінії Придніпровської смуги часто ускладнюють роботу. Наше завдання зробити всі можливі заходи для охорони і захисту лісу,» - говорить головний лісничий Володимир Єленич.

Лісівники і прикордонники взяли із собою все необхідне спорядження, - документи, зброю, захисні жилети. Провідний інженер з охорони та захисту лісу Микола Бабич тримає в руках протоколи для фіксації лісопорушень та обговорює із прикордонниками спільні дії: «Попередити і вчасно локалізувати загоряння у лісі – основне завдання державної лісової охорони у пожежонебезпечний період. Взаємне інформування двох служб про підготовку до порушення або безпосереднє порушення законодавства з природоохоронних питань будуть сприяти у затриманні порушників та охорони громадського порядку».

На сьогодні стовпчик термометра більше 30 градусів. Високий клас пожежної небезпеки. Один кинутий недопалок, підпал трави чи залишене багаття в лісі може за короткий час знищити гектари як дорослих, так і молодих насаджень. Байдужість та безвідповідальність любителів відпочинку на природі нерідко призводить до масштабних пожеж в екосистемах, які завдають значної шкоди навколишньому середовищу та ставлять під загрозу життя та здоров’я самих людей.

Випробування пройдено успішно. Співробітники прикордонної служби та лісової охорони планують систематично проводити  рейди по патрулюванню лісових масивів на прикордонній території.

 

Прес-служба ДП «Чернігівський лісгосп»