Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


ЮРІЙ БОЛОХОВЕЦЬ 100 ДНІВ НА ПОСАДІ ГОЛОВИ ДЕРЖЛІСАГЕНТСТВА: ЩО ЗРОБЛЕНО ЗА ЦЕЙ ЧАС

Голова Держлісагентства Юрій Болоховець звітує про результати роботи:

Реформування лісової галузі

З перших днів мого головування розпочато підготовку до реорганізації державних лісогосподарських підприємств. Наразі проведені обговорення оптимальної моделі реформування з зацікавленими сторонами, прорахований економічний ефект та можливі ризики впровадження обраної моделі реформування. Остаточне рішення стосовно кількості підприємств у кожній області буде прийнято на основі відповідного Указу Президента України.

Завдяки оптимізації вивільниться приблизно 250 млн грн адміністративних витрат, що складає 17% всіх адміністративних витрат системи. Економічними перевагами таких дій також стане випуск конкурентоспроможної продукції, вирівнювання фінансових можливостей, підвищення ефективності виробництва підприємства, зростання продуктивності праці, збільшення прибутку та рентабельності виробництва. При цьому скорочення персоналу передбачається тільки на рівні 6%.

Покращення фінансового забезпечення

Для досягнення максимального ефекту від оптимізації лісгоспів потрібно змінити підхід до податкового навантаження галузі. Тому Держлісагентством підготовлено проєкт постанови Кабінету Міністрів України щодо зменшення державними лісогосподарськими підприємствами відрахувань до державного бюджету чистого прибутку від діяльності підприємств з 80% до 30%.

Напрацьовані підходи до зміни системи оподаткування, оскільки податок повинен виступати як ринковий інструмент раціонального лісокористування та формування лісового доходу, частка якого може витрачатися на покриття витрат, пов’язаних з відновленням лісових насаджень, їх вирощуванням, охороною і збереженням.

Діджиталізація

З метою забезпечення прозорої діяльності та доступу до суспільно важливої інформації Держлісагентством завершуються роботи щодо:

  • надання адміністративних послуг в онлайн – форматі. Щороку в Україні видається 40 000 лісорубних квитків і 110 000 сертифікатів про походження лісоматеріалів. Для цих бізнес-процесів притаманні 2 речі: супроводження документацією у паперовому форматі та застарілі дозвільні процедури. Аби заощадити час та зменшити кількість паперів при наданні цих 2х найбільших адмінпослуг галузі, наразі завершується їх цифрова трансформація та інтеграція в державну систему «Дія».
  • впровадження передових ГІС-технологій. Розроблені кроки для цифровізації процесів лісовпорядкування і відведення лісових ділянок шляхом використання цифрових інструментів і швидкої синхронізації із центральними базами даних. Крім того розроблена концепція створення Всеукраїнської мережі протипожежного захисту лісів із можливістю онлайн-моніторингу стану насаджень.
  • створення та наповнення Єдиного Інтернет порталу, на якому буде зосереджена наступна інформація: моніторинг внутрішнього споживання деревини, узагальнені дані електронного обліку деревини, реєстр лісорубних квитків, реєстр постійних лісокористувачів, реєстр сертифікатів походження деревини, електронних аукціонів з продажу деревини, карти місць рубок, інтерактивна публічна карта державного лісового кадастру, тематичні геопросторові дані, узагальнені дані національної інвентаризації лісів.
  • створення Телеграм-бота Держлісагентства.

Для контролю за рухом сировини Держлісагентстовм розроблено концепцію системи Електронного Обліку Деревини 2.0. Вона дозволить повністю взяти під контроль обіг деревини на ринку України. Нова система зможе перевіряти походження і історію будь-якої окремо взятої партії деревини незалежно від її стану. Ліс, який буде зрубаний за чорною схемою, не матиме електронного ідентифікатора у новому цифровому середовищі і вважатиметься незаконним.

Розпочато роботи з модернізації процесів, зокрема відведення насаджень у рубки. Зараз проводиться інтеграція інструменту з можливостями геопорталу «Ліси України». Це дозволить створити «живу» карту України з актуальними відведеними ділянками з контурами територій і підв’язаними під них лісорубними квитками.

Ринок деревини

Питання забезпечення прозорого ринку деревини з метою унеможливлення корупції та зловживань при продажі деревини надзвичайно актуальне. Держлісагентством, не чекаючи схвалення Закону, запроваджені кроки по застосуванню відкритих ринкових інструментів, а саме 100% аукціонних торгів. Завдяки постійному моніторингу виконання протокольних рішень у 2021 році вдалося суттєво збільшити як обсяг реалізації, так і середню вартість 1 кубометра реалізованої деревини, яка за результатом аукціонів зросла на 17% і становить 1673 грн.

Крім того, Держлісагентством вперше реалізовано пілотний проєкт щодо продажу на аукціонах продукції переробки державних лісогосподарських підприємств.

За рахунок запроваджених заходів забезпечено рівний доступ до ресурсу та створення конкурентних цін, а реалізація зросла на 2 млрд грн – приріст 36 %.

Проданий на аукціонах поточного року обсяг лісоматеріалів становив близько 4,6 млн м3, що на 40 % більше ніж за аналогічний період минулого року.

Покращення соціально-економічних показників галузі у 2021 році та технічне переоснащення

  • На ведення лісового господарства державними підприємствами було спрямовано 1 мільярд 658 мільйонів грн, що на 283,2  млн грн більше, ніж минулого року.
  • середньомісячна заробітна плата штатних працівників в цілому по галузі склала 13226грн і зросла порівняно з відповідним періодом минулого року на 38%.
  • підприємствами  галузі   сплачено  до   бюджету 3 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 21 % більше аналогічного періоду минулого року. Рентної плати сплачено 686,4 млн грн., що на 7% більше аналогічного періоду минулого року.

За 5 місяців 2021 року державними лісогосподарськими підприємствами суттєво оновлено матеріально-технічну базу. Придбано 77 тракторів, 7 вантажних автомобілів, причепів та напівпричепів – 42 од., гідроманіпуляторів – 28 од., легкових спецавтомобілів – 101 од.,  та 2 трелювальних лебідки.

Крім того державними лісогосподарськими підприємствами з початку року придбано 6 пожежних автомобілів, 11 лісових пожежних модулів на повнопривідному шасі, 46 лісових пожежних модулів на пристосований техніці, 8 пожежно-спостережних веж, 42 телевізійні системи спостереження, 371 радіостанцію та інший пожежний інвентар на суму 21,6 млн гривень.

Національна інвентаризація лісів

У квітні схвалено порядок проведення національної інвентаризації лісів, який унормовує процедури проведення робіт, регламентує повноваження та відповідальність відповідних центральних органів виконавчої влади. Зараз очікуємо, що після проведення тендерів на закупівлю відповідного обладнання розпочнуться польові роботи. Проте важливо зазначити, що національна інвентаризація лісів – це загальнодержавна робота і потребує виділення коштів державного бюджету.

Збільшення площі лісів та відтворення лісових ландшафтів

Суттєвих результатів досягнуто у питанні визначення та збереження самосійних лісів. Для збереження самозалісених земель на підставі наданої Держгеокадастром інформації,  державними лісогосподарськими підприємствами відповідно до чинного законодавства розпочато процедуру з метою приєднання самозалісених ділянок до складу цих підприємств.

Для вирішення питань відтворення лісу стійкими до зміни клімату породами дерев незабаром на повну потужність запрацює Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр по вирощуванню посадкового матеріалу із закритою кореневою системою. Також весною розпочато будівництво аналогічного регіонального лісового насіннєво-селекційного центру в Лимані Донецької області на базі державного підприємства «Лиманське лісове господарство». Центр зможе забезпечити випуск 1200 тис. сіянців покращеної якості, що дасть змогу відновлювати понад 200 га лісу за рік. У подальшому центр зможе подвоїти свої потужності.

Для забезпечення потреб державного управління, стратегічного планування ведення лісового господарства та моніторингу довкілля Держлісагентством на розгляд Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України направлений проєкт наказу Міндовкілля «Про затвердження показників регіональних нормативів оптимальної лісистості території і мінімально необхідної захисної лісистості агроладшафтів України». Досягнення нормативів лісистості, визначених наказом, в повному обсязі сприятиме посиленню багатогранних екологічних функцій лісів, збереженню біорізноманіття та агроландшафтів, збільшенню їхнього ресурсного потенціалу, посиленню інтеграції лісового господарства України в міжнародні процеси захисту та відтворення лісів.

На постійному контролі знаходиться питання ліквідації наслідків великих лісових пожеж 2020 року.

За час мого головування Держлісагентством розглянуто та погоджено технічну документацію з інвентаризації земель на площі понад 350 тис. га, на підставі яких будуть оформлені речові права постійного користування лісогосподарськими підприємствами.

Крім того, Держлісагентство та Держгеокадастр уклали Меморандум про взаємодію та координацію діяльності для своєчасного надання необхідної інформації Держлісагентству, необхідної для формування та наповнення відомостями Державного лісового кадастру.

Перехід на наближені до природи методи господарювання

Враховуючи суспільний резонанс, який викликають суцільні зруби, ми плануємо поступово перейти до використання поступових, вибіркових і комбінованих типів рубок, наближених до природного лісівництва. У травні прийнято протокольне рішення щодо створення робочої групи з напрацювання змін до законодавства.

Розширення мережі природно-заповідного фонду

Загальна кількість об’єктів ПЗФ підприємств системи Держлісагентства становить  3324 на площі 1,3 млн га.

Відсоток заповідання 17.1% (найбільший відсоток заповідання в Донецькій 56%, Чернівецькій 31,4%, Миколаївській 27,6% та Тернопільській 27,3% областях).

За останній рік додатко заповідано 7 тис. га лісів. У 2021 році з метою розширення територій природно-заповідного фонду за рахунок лісів Держлісагентства, погоджено:

  • проєкт Указу Президента України щодо створення національного природного парку «Холодний яр» на площі 6,8 тис.га (лист від 02,02.2021 № 02-27/761-21);
  • проєкти розпоряджень Кабінету Міністрів України щодо розроблення проектів землеустрою природоохоронних установ на загальній площі 43 тис. га (НПП «Нижньодніпровський» – 13,4 тис. га, НПП «Кременецькі гори» – 2,8 тис. га, НПП «Медобори» – 1 тис. га, НПП «Верховинський» – 1,7тис. га, , НПП «Дермано-Острозький» – 0,6 тис. га, НПП «Бойківщина» – 6,3 тис. га, НПП «Кам’янськасіч» – 1,8 тис.га, НПП «Нобельський» – 15,4 тис. га).

Охорона лісів від незаконних рубок

Незважаючи на роботу у забезпеченні прозорості діяльності та діджиталізації процесів лісового господарства спостерігається суттєвий попит на незаконно заготовлену деревину. І хоча обсяг незаконних рубок у 2021 році склав 2,4 тис. куб. м, що становить 8 % від обсягу за аналогічний період 2020 року (54,6 тис. куб. м), ці показники є ще досить високими.

Для покращення ситуації Держлісагентством розроблено проєкт постанови Кабінету Міністрів України про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду за додержанням нормативно-правових актів щодо ведення лісового господарства.

Охорона лісів від пожеж

Катастрофічні пожежі минулого року виявили серйозні проблеми у їх попереджені, ранньому виявленні осередків займання та оперативному реагуванню всіх відповідальних служб.

Тому з ініціативи Держлісагентства у 2021 році започатковано проведення спільних навчань протипожежних підрозділів із залученням 2-3 обласних управлінь лісового та мисливського господарства. Проведення тренувань сприяло відпрацюванню злагоджених дій та взаємодії під час гасіння лісових пожеж, у разі виникнення такої необхідності. Завдяки постійній роботі і суттєвому оновленню основних протипожежних засобів, площа лісових пожеж (у порівнянні з 2020 роком) зменшилася в 64 рази.

Кадрова робота

У 2021 році  мною введено вимогу щодо фаховості претендентів на посаду. Проведено 10 конкурсів  на начальників Закарпатського, Дніпропетровського, Чернігівського, Луганського, Полтавського та Харківського ОУЛМГ, заступників начальників Івано-Франківського, Сумського та провести 8 конкурсів (2 повторних) на посади начальників Івано-Франківського, Миколаївського ОУЛМГ, заступників начальників Закарпатського, Дніпропетровського, Харківського, Чернівецького, Сумського та Івано-Франківського ОУЛМГ.

Міжнародне співробітництво

Під моїм головуванням у квітні 2021 року делегація України взяла участь у роботі 8-ї Міністерської конференції по захисту лісів Європи. Взято загальні добровільні зобов’язання стосовно адаптації лісів до зміни клімату та схвалено основні напрямки роботи процесу «Ліси Європи» на наступний рік.

Проведено дві онлайн тренінги за участі Федерального міністерства сільського господарства, регіонів та туризму Австрії.

Активізувалось також виконання міжнародних проєктів. У 2021 році стартувало виконання двох проєктів – проекту ФАО по запобіганню всихання соснових насаджень та проекту USAID по ліквідації наслідків пожеж у Луганській області.

Робота з громадськістю

Навесні цього року Держлісагентство спільно із благодійним фондом «Озеленення України» провело акцію «Озеленення планети», в рамках якої встановлено світовий рекорд – за один день в 110 країнах світу більше 2 млн людей висадили 5,5 млн дерев та саджанців. Із загальної кількості в Україні взяли участь 1,6 млн людей, які в лісах та скверах висадили 4,1 млн дерев, кущів та саджанців.

Одні тільки лісівники по всій Україні 10 квітня висадили більше 3 млн дерев на загальній площі 647 га.

У рамках цьогорічної весняної акції Держлісагентства «Створюємо ліси разом» висаджено  4,8 млн дерев на площі 957,2 га по всій Україні. У заходах із садіння дерев взяли участь майже 17 тис. представників громадськості, школярів та студентів. Фахівцями лісогосподарських підприємств проведено ряд інформаційно-пізнавальних заходів: понад 250 екскурсій, 400 лекцій, організовано понад 200 заходів для підгодівлі тварин. За допомогою працівників галузі проведено близько 450 заходів із благоустрою територій шкіл та населених пунктів.

forest.gov.ua/news/yurij-bolohovec-100-dniv-na-posadi-golovi-derzhlisagentstva-shcho-zrobleno-za-cej-chas