Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


ГОЛОВНЕ В РОБОТІ З ПЕРСОНАЛОМ – ПІДВИЩИТИ ФАХОВІСТЬ ДЕРЖАВНОЇ ЛІСОВОЇ ОХОРОНИ, ПОСИЛИТИ БОРОТЬБУ З ХВОРОБАМИ ЛІСУ

Ці та низку інших важливих питань всебічно розглянуто на засіданні виїзної колегії  Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, яка відбулася 26 жовтня.

Розпочалася вона з огляду рекреаційного пункту «Снов’янка» ДП «Чернігівське лісове господарство», оскільки одне з важливих питань порядку денного – стан рекреаційного облаштування лісових масивів лісогосподарських підприємств, підпорядкованих Чернігівському ОУЛМГ.

Переїхавши до Ріпкинського лісництва, яке представив лісничий, заслужений працівник лісового господарства України Олександр Зогий, учасники колегії оглянули територію лісництва, пожежний бокс, його техніку і побували на рекреаційному пункті «Дякова гора».

В Олешнянському лісництві лісничий, заслужений працівник лісового господарства України Микола Сорока ознайомив колег з розсадником декоративно-садивного матеріалу.

У залі засідань цього ж лісництва відбулася і пленарна частина виїзної колегії. Відкриваючи її, начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко вручив відзнаку Державного агентства лісових ресурсів України «Відмінник лісового господарства України» водієві ДП «Борзнянське лісове господарство» Володимиру Косенку.

Про стан роботи з управління персоналом на підприємствах Чернігівського ОУЛМГ доповів головний спеціаліст з питань персоналу Сергій Мехед. Він, зокрема, зазначив, що станом на 1 жовтня нинішнього року на підприємствах Чернігівського ОУЛМГ фактично працює 2331 працівник при штатній чисельності 2461, тобто є 130 вакансій, що складає 5 відсотків від штатної чисельності.

На підприємствах Чернігівського ОУЛМГ працює 646 осіб, посади яких відповідно додатку до Положення про державну лісову охорону, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2009 року № 976, віднесені до державної лісової охорони і складає 27,8 відсотка від загальної кількості  працюючих. Таким чином 51 посада державної лісової охорони залишається вакантною. А це майже 8 відсотків від загальної кількості посад державної лісової охорони.

Загальний рівень фахової освіти працівників державної лісової охорони підприємств по обласному управлінню становить 65,2 відсотка, що є вкрай незадовільним показником. Фахова освіта працівників державної лісової охорони на державних підприємствах «Городнянське лісове господарство» складає 52 відсотки, «Добрянське лісове господарство» – 53, «Борзнянське лісове господарство» – 54 відсотки.

Особливе занепокоєння викликає рівень фахової освіти майстрів лісу. По управлінню він становить 51 відсоток. Найнижчий рівень фахової освіти серед зазначеної категорії працівників на державних підприємствах: «Добрянське лісове господарство» – 33 відсотки, «Городнянське лісове господарство» – 39, «Новгород-Сіверське лісове господарство» – 42, «Борзнянське лісове господарство» – 43 і «Ніжинське лісове господарство» – 46 відсотків.

Доповідач відзначив, що на 1 жовтня 2021 року на заочній формі навчання для здобуття відповідної фахової освіти навчається 136 працівників державної лісової охорони.

За січень – жовтень завдання  з підвищення кваліфікації працівників на базі Українського центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства виконане всіма підприємствами.  Підвищив кваліфікацію 41 працівник.

На цей час управління опікується вісімнадцятьма шкільними лісництвами, в яких беруть участь 242 учні.

Про санітарний стан лісів та заходи боротьби зі шкідниками і хворобами лісу доповідав головний спеціаліст відділу лісового господарства Чернігівського ОУЛМГ Богдан Пивовар.

З метою попередження та недопущення розповсюдження шкідників лісу підприємства, які координуються управлінням, протягом  дев’яти місяців нинішнього року провели низку заходів з поліпшення санітарного стану лісів на площі 6841,4 гектара.

Основні причини призначення проведених заходів з поліпшення санітарного стану лісів – всихання насаджень внаслідок пошкодження шкідниками та хворобами лісу, а також пошкодження внаслідок вітровалу, бурелому. Це одинадцять з половиною відсотків від загального показника. Найнижчі відсотки виконання заходів з поліпшення санітарного стану лісів у  Борзнянському лісгоспі – 19 відсотків, Семенівському – 32, Новгород-Сіверському – 34, Прилуцькому – 38, Остерському військовому – 42 відсотки.

Торік у двох лісогосподарських підприємствах проводились винищувальні заходи в осередках масового розмноження соснового шовкопряда. У ДП «Остерський військовий лісгосп» винищувальні заходи проводились авіа-хімічним обприскуванням літаком АН-2. Обробку насаджень проведено препаратом «ТОМ,КЕ» на площі 963 гектарів. А в  Остерському лісгоспі обробка проводилась наземним методом за допомогою установки ГАРД-М на площі 664 гектари.

На жаль, у цьому році осередки соснового шовкопряда збільшилися. Зокрема, державною лісовою охороною спільно зі спеціалістами ДСЛП «Київлісозахист» в ДП «Остерське лісове господарство» виявлено новий осередок шкідника на площі 786 гектарів, де вже проведено винищувальні заходи за допомогою установки ГАРД-М з використанням препарату «Фастак».

Осередки соснового шовкопряда виявлено і в сусідніх підприємствах,  зокрема, в ДП «Остерський військовий лісгосп» на площі 2586 гектарів, у ДП «Чернігівське лісове господарство»  – на площі 6054 гектарів, а також у ДП «Чернігівський військовий лісгосп» на площі 383 гектари.

За результатами контрольного лісопатологічного обстеження спеціалістами ДСЛП «Київлісозахист» в насадженнях цих підприємств зроблено висновок про суттєве зниження чисельності соснового шовкопряда в стадії лялечки, щільність заселення соснових насаджень на момент обстеження не становив суттєвої загрози, оскільки після відповідних розрахунків ступінь всихання соснових насаджень та втрати приросту будуть меншими за вартість проведення обробітку. Ступінь прогнозованого об’їдання хвої – не більше 15  відсотків.

З метою недопущення розповсюдження соснового шовкопряда на інші території управління наголошує на обов’язковому закладенні у відповідних соснових насадженнях ловчих кілець весною наступного року – з метою обліку гусениць соснового шовкопряда при їх підйомі до крони, з подальшим визначенням загрози пошкодження хвої в цих деревостанах.

Про готовність підприємств до роботи в осінньо-зимовий період 2021-2022 років доповідав головний спеціаліст відділу лісових ресурсів Олександр Кириченко. Зокрема, про проведення регламентних робіт по обслуговуванню та ремонту котелень, котлів, опалювальних печей, обігрівальних приладів.  Підприємствами, які входять до складу Чернігівського ОУЛМГ, витрачено 15,6 мільйона гривень для підготовки до осінньо-зимового періоду 2021-2022 років.

Про стан рекреаційного облаштування лісових масивів підприємств області доповів головний спеціаліст відділу лісового господарства Олександр Тищенко. Рекреаційні пункти – це не лише безкоштовний і якісний відпочинок людей на природі, але й зменшення техногенного навантаження на ліс.

Враховуючи, що основною причиною лісових пожеж є антропогенний фактор, зростає важливість профілактичної протипожежної пропаганди серед населення. Для цього державною лісовою охороною не лише проводиться постійне патрулювання лісових масивів, а й створюються належні умови для відпочинку людей.

Мова йде про обладнані зони відпочинку, які вже є у кожному лісогосподарському підприємстві області, особливо поблизу населених пунктів та автошляхів поблизу лісових масивів. Всього в лісових масивах області налічується 68 рекреаційних пунктів, зон відпочинку, обладнаних для безпечного відпочинку в лісах.

Для забезпечення пожежної безпеки в лісах діє безстрокове розпорядження Чернігівської ОДА від 18 травня 2013 року № 183 (зареєстровано в Головному управлінні юстиції в Чернігівській області 31 травня 2013 року  № 11/936) «Про забезпечення протипожежних вимог», щодо заборони в’їзду до лісових масивів  в період високої пожежної небезпеки. Тому державні лісогосподарські підприємства пропонують відпочивати в пунктах,  облаштованих столиками, бесідками, місцями для приготування їжі, вбиральнями, місцями для збору сміття, стоянками для автомобілів, інформаційними стендами, дитячими майданчиками, гойдалками та іншим.

У питанні порядку денного засідання колегії «Різне» виступив заступник начальника, головний лісничий Чернігівського ОУЛМГ Вадим Фесюн. Він доповів про хід акції «Створюємо ліси разом», яка відбувається нині на Чернігівщині. За два місяці осінньої лісокультурної кампанії треба висадити один мільйон 400 тисяч дерев.

Підсумував засідання колегії на рекреаційному пункті «Голубі озера» начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ