Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Голова Держлісагентства Юрій Болоховець про пріоритетні напрямки роботи у 2022 році


Відбулося перше у цьому році засідання розширеної колегії Державного агентства лісових ресурсів України.

Голова Держлісагентства Юрій Болоховець доповів щодо основних напрямків та завдань галузі у 2022 році.

"Один із стратегічних напрямків роботи – можливий перехід до Національної компанії. Цей крок не призведе до приватизації лісів. Це 100% державна власність. Перший квартал цього року ми розроблятимемо поетапний план дій, який обов’язково буде винесено на обговорення. Серед переваг - можливість прийняття ефективних фінансових та господарських рішень, залучення інвестицій. Для реалізації цього напрямку нам потрібне рішення РНБО, Закон і відповідна постанова Кабінету Міністрів України", - повідомив Юрій Болоховець. 

За словами Голови, перед цим детально вивчено досвід лісівників Латвії, Польщі, Німеччини. Там веденням лісового господарства займаються національні компанії. 

Що стосується поточних питань, однозначним пріоритетом на цей рік є реалізація програми Президента "Зелена країна". У 2022 заплановано висадження близько 300 мільйонів деревних рослин.

Що вже зроблено? 

  • Цієї осені висаджено майже 60 мільйонів деревних рослин, зокрема підприємствами Держлісагентства – 52 мільйони. 
  • Заготовлено майже 900 тонн насіння. 
  • На Львівщині та Донеччині відкрито лісорозсадницькі комплекси із вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою. Розроблено план-графік будівництва заводів ще у 8 областях і розширення ліній у 2 областях. 
  • Від територіальних громад отримано погодження на передачу 14,9 тис. гектарів земель для лісорозведення. 

"Важливим завданням для нас є захист лісів від пожеж. У 2021 році матеріальна база оновлена більше ніж на 1 мільярд грн. Як результат - площа однієї пожежі скоротилася більше ніж в 70 разів! Це безпрецедентний показник, як мінімум, за останні 15 років. Цього року плануємо поставити всю територію наших лісів під відеонагляд", - підкреслив Юрій Болоховець 

Крім цього питання, про стан виконання актів законодавства, актів і доручень Президента України, Кабінету Міністрів України, запитів і звернень народних депутатів України, запитів на публічну інформацію та звернень громадян в Держлісагентстві за 2021 рік доповів завідувач Сектору контролю та звернень громадян Юрій Савченко.