Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


«14 поколінь» Чорторійського дуба

Неподалік міста Чернігів, поблизу мальовничої східної околиці села Малинівка Чернігівського району розкинувся одинокий Чорторійський дуб. Могутнє дерево пережило вже далеко не одну сотню років.

Чорторійський дуб – це ботанічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Дерево знаходиться на землях державного лісового фонду, у віданні Березнянського лісництва держпідприємства «Чернігівське лісове господарство». Площа пам’ятки природи  - 0,01 га.

Загалом на Придесенні  охороняється законом 96 ботанічних пам’яток природи – за даними Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської області станом на 1 січня 2021 року. Багатовікові дуби, берези, липи, сосни, ялини, клени і тополі… У віданні Державного підприємства – 6 ботанічних пам’яток природи.

Столітній дуб охороняється законом. Документи, згідно з  якими оголошено даний об’єкт природо-заповідного фонду чи змінено його площу: рішення Чернігівського облвиконкому: від 27.04.1964 року № 236, 10.06.1972 року № 303, 27.12.1984 року № 454 та від 28.08.1989 року № 164.

Скільки років дубу? Загальновідома онлайн-енциклопедія Вікіпедія зазначає вік дерева, який становить понад 200 років. Втім, насправді, за даними ДП «Чернігівський лісгосп»  Чорторійський        дуб має вік понад 400  років. За формулою Теорії поколінь, яку створили американські вчені Нейл Хоув і Вільям Штраус в 1991 році, Чорторійський дуб уже прожив 14 людських поколінь.

Чому «Чорторійський? Серед можливих джерел походження назви пам’ятки природи - село Малинівка, поряд з яким росте стародавнє дерево, до 1954 року мало назву Чорторийка (Чарторийка, Чортовщизна, Чарторийщина, Чортиковщизна). Пан Черторий – можливий перший володар села на березі невеличкої річки.

Із праці П. Кулаковського: "Невеликі ліси знаходяться в окрузі Чернігова. На схід від Терехівки за річкою Свинею у напрямку перехрестя Лопатинсько дороги і Седнівського шляху знаходилися два ліси - Погорілий і Мринський, а також діброва (прим. автора – найімовірніше «Чорторійський дуб» є нащадком давньої діброви). У привілеї Мартинові калиновському, виданий канцелярією у березні 1634 р. згадуються хутори Черторійка, Товстоліс на Косомачиному полі та Терехів."

Гордістю Малинівки є і найбільша верба в Україні. ЇЇ вік близько 200 років, обхват 7,50 м, висота 20 м, в стовбурі є величезне дупло. 

Також в історії Чернігова збереглася ще одна співзвучна назва -Чорторийський яр (Чортирийський рів). Історики пов’язують цю місцевість із литовським урядником, князем Олександром Чоторийським, який разом із Іваном Глинським у XV  столітті займалися управлінням чернігівським краєм, - контролем за збиранням податків і мита, забезпечення правопорядку, впорядкуванням земельних справ.    

Бережіть нашу історію, пам’ятки природи та зелені лісові багатства для майбутніх поколінь!

 

За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»