Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


За незаконну рубку у природо-заповідному фонді – відповідальність!

Неприємна подія трапилася нещодавно у заповідному урочищі місцевого значення «Червоний борок». Три дерева сухостійної сосни (звичайної) незаконно зрубані.
Порушників виявив майстер лісу Пакульського лісництва близько 20.40 год 20 жовтня 2020 року у лісовому масиві поблизу с.Андріївка Чернігівського району. Три невідомі особи навантажили причіп трактора лісопродукцією і вже готувалися залишити місце крадіжки. Побачивши представника державної лісової охорони двоє лісопорушників залишили місце події та втекли до лісу.
Одразу після встановлення факту незаконно добутої деревини у природо-заповідному фонді лісовою охороною було повідомлено керівництво Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство».
На виклик державної прибула патрульна поліція. Втім, до приїзду слідчо-оперативної групи Чернігівського районного відділення поліції ЧВП ГУНП у Чернігівській області третя особа залишила місце незаконно добутої деревини, яка прихопила із собою бензопилу та залишила транспортний засіб із навантаженою деревиною.
Слідчо-оперативна група проводила слідчі дії спільно із державною лісовою охороною ДП «Чернігівський лісгосп». Оперативники на місці скоєння лісопорушення (квартал 147 виділ 2) виявили саморобний трактор і три пні сосни сухостійної. Ні сам транспортний засіб, ні причіп номерних держаних знаків не мали. Правоохоронці вилучили саморобний трактор із незаконною добутою деревиною і передали як речовий доказ у ДП «Чернігівський лісгосп».
Матеріали справи Державним підприємством «Чернігівське лісове господарство» направлено до Чернігівського РВП ЧВП ГУНП для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, встановлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності.
У результаті скоєного правопорушення заподіяно шкоду лісовому господарству на суму 7 867,50 грн. Розмір штрафу був розрахований у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 24.07.2013 №541 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд внаслідок незаконної рубки або пошкодження дерев та рослин, що мають здерев’яніле стебло, до ступеня припинення росту».
Відповідальність за незаконну рубку дерев передбачена ст.65 КУпАП (незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка) та ст.105 Лісового кодексу України.
Варто зазначити, що по факту незаконно добутої деревини у природо-заповідному фонду настає кримінальна відповідальність у відповідності до пункту 3, статті 246 Кримінального кодексу України: «Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах, - караються штрафом від тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк».
Основне завдання державної лісової охорони на території природо-заповідного фонду – це охорона. Закон про природно-заповідний фонд забороняє проведення рубок у заповідних урочищах усіх видів і забороняє рубки суцільного користування у заказниках.
Чернігівські лісівники вкотре закликають громадян утриматися від протиправних діянь та берегти природу!
Прес-служба ДП «Чернігівський лісгосп»