Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


За крадіжку лісу – кримінальне покарання

Лісова охорона ДП "Чернігівський лісгосп" завжди стоїть на сторожі захисту лісу, інколи наражаючи на небезпеку навіть власне життя. Нещодавно набув чинності вирок Ріпкинського районного суду щодо крадіжки лісу встановленими особам на території Ріпкинського району. Лісокрадів притягнуто до кримінальної відповідальності за статтею 185 Кримінального кодексу України.

Подія сталася в ніч з 23 по 24 травня 2018 року. Близько 02.50 год. рейдова бригада Любецького лісництва ДП "Чернігівський лісгосп" впіймала "на гарячому" крадіїв лісу. Лісова охорона затримала мікроавтобус Фольцфаген та групу із чотирьох осіб, які за допомогою гідравлічного переносного маніпулятора здійснювали завантаження автомобіля деревиною.

Ласим шматком для злочинців виявилися колоди дуба звичайного у кварталі 39 виділ 3 заповідного урочища місцевого значення "Вороб'ївське" на території Мохначівської сільської ради Ріпкинського району.

Збитки підприємству та державі значні, - 48 982 грн. Як результат незаконних дій - постраждало 13 дубів, які були незаконно зрубані.

Після затримання лісопорушників на місце події лісовою охороною було викликано працівників поліції. Деревину та транспортний засіб було вилучено. Для виявлення та притягнення до відповідальності винних осіб Державне підприємство "Чернігівське лісове господарство" направило для розслідування матеріали незаконної рубки до відповідних органів.

Більше року тривали слідчі дії. Ріпкинський районний суд виніс вирок, відповідно до якого визнано винним особу, яка організувала та безпосередньо здійснювала крадіжку лісоматеріалів. Кримінальне правопорушення передбачено ч.3 ст.15 ч.1 ст. 185 Кримінального кодексу України. Покарання встановлено у розмірі штрафу в розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Суд також зобов'язав повернути вилучену деревину ДП "Чернігівський лісгосп". Автотранспортний засіб та маніпулятор мають повернутися власнику, у якого ці знаряддя було взято правопорушниками у користування.

Звертаємо увагу громадян, що за порушення лісового законодавства - кримінальна відповідальність. Захист лісу - важлива складова щоденної роботи лісової охорони.

Прес-служба ДП "Чернігівський лісгосп"