Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


За досвідом до ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр»

Днями лісівники Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство» перебували у робочому відрядженні на Львівщині. Директор підприємства Юрій Ревко та головний лісничий Володимир Єленич відвідали Державне підприємство «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр».
Головне завдання - ознайомитися із успішним досвідом колег-лісівників Львівщини, на власні очі побачити сучасні технології вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою, що дасть можливість успішно використовувати напрацювання у своїй роботі.
Власне, Львівский лісовий селекційно-насіннєвий центр займається заготівлею і переробкою лісонасіннєвої сировини та вирощуванням сіянців основних лісотвірних порід із закритою кореневою системою. Загальна площа лісового фонду зазначеного підприємства становить 3331 га, в тому числі вкриті лісовою рослинністю – 3136 га. Найбільшу вкритих лісом площу займають твердолистяні ліси – 71%, представлені в основному насадженнями з переважанням бука лісового (54%) та дуба звичайного (12%). Насадженням з переважанням хвойних порід займають 27% (з них сосна звичайна 26%), м’яколистяних порід – 2 %.
У Львівскому лісовому селекційно-насіннєвому центрі
організовано переробку та зберігання лісонасіннєвої сировини із застосуванням сучасного обладнання австрійської фірми «Тхорбауер інженірінг», а висівання насіння проводиться на сучасній автоматизованій лінії шведського виробництва ВСС. Зазначена компанія є світовим лідером у виробництві сучасного устаткування для лісових насінних центрів і розсадників. Завдяки цьому на підприємстві вирощують сіянці стійких, високопродуктивних лісових порід для відновлення лісів Карпат та рівнинної частини - ялиці білої, бука лісового, сосни звичайної, дуба звичайного, модрини європейської, клена-явора тощо.
В планах підприємства - вирощування 7,5 млн сіянців на рік із закритою кореневою системою та 4 млн сіянців із покращеною кореневою системою.
Загалом під час зустрічі лісівники ДП «Чернігівський лісгосп» побували у цехах переробки та висіву насіння, побували у теплицях вирощування та на полях дорощування садивного матеріалу де ознайомились з виробничими та технологічними процесами, побачили, як вирощують ліс лісівники Львівщини.
Покращення матеріально - технічної бази, використання сучасних технологій для вирощування садивного матеріалу - це вкрай важливі кроки під час реформування лісової галузі.
Отриманий досвід буде втілюватися в ДП "Чернігівський лісгосп", де планується встановлення сучасної теплиці з обладнанням ВСС, влаштуваня поля дорощування.
За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»