Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


ЗА ДЕРЕВИНОЮ НА ЧЕРНІГІВЩИНУ З’ЇДУТЬСЯ ДЕРЕВООБРОБНИКИ З УСІЄЇ УКРАЇНИ

Державні лісогосподарські підприємства Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства у першому кварталі планують заготовити 219,3 тисячі кубометрів ліквідної деревини. В тому числі від рубок головного користування – 168,5 тисячі кубометрів, а від рубок формування і оздоровлення лісів – 50,8 тисячі метрів кубічних.

За словами головного інженера Чернігівського ОУЛМГ Олександра Жука, лісоматеріалів круглих планують заготувати 155,2 тисячі кубометрів. З них хвойних порід – 135 тисяч кубометрів,  дубових – 5,2 тисячі кубометрів, березових – 6,6 тисячі кубометрів, вільхових  – 5,9 тисячі кубометрів та дві з половиною тисячі кубометрів інших порід.

Згідно з виробничою програмою круглі лісоматеріали планують використовувати таким чином: на власні потреби – 1,2 тисячі метрів кубічних, для забезпечення соціальної сфери і за колективними договорами – 3,3 тисячі кубометрів, для використання у власній переробці 46,3 тисячі кубометрів, найбільше ж – 104,3 тисячі метрів кубічних –  для реалізації на аукціонних торгах.

Для реалізації на аукціонах плануємо виставити  86,6 тисячі кубометрів круглих лісоматеріалів хвойних порід. Це найбільше. Дубових – 3,6 тисячі кубометрів,  березових – 6,4 тисячі метрів кубічних,  вільхових – 5,6 тисячі кубометрів, інших порід – 2,14 тисячі метрів кубічних.

На аукціонах, які вже відбулися на початку грудня на Чернігівській обласній товарній агропромисловій біржі та на електронній торговій системі ДП «Ліац» підприємства Чернігівського ОУЛМГ виставили для реалізації 45185 тисяч метрів кубічних лісоматеріалів круглих. З них хвойних – 36,7 тисячі кубометрів,  дубових – 1,6 тисячі кубометрів, березових – 3,4 тисячі кубометрів, вільхових – 2,6 тисячі кубометрів, інших порід – 0,9 тисячі метрів кубічних.

За результатами аукціонних торгів продано лісоматеріалів круглих 44735 метрів кубічних або 99 відсотків виставленого обсягу. Не викупленими залишилися обсяги лісоматеріалів  твердолистяних і м’яколистяних порід.

Для участі в аукціоні на Чернігівську обласну товарну агропромислову біржу заявки подавали 158 деревообробників з усіх куточків України.

Ті деревообробники, які не змогли взяти участь у цих аукціонах або не викупили необхідні для них обсяги деревини, матимуть можливість задовольнити свої потреби на електронних аукціонах електронної торгової системи «Прозорро. Продажі», які ще відбудуться в кінці грудня нинішнього року і протягом першого кварталу 2021 року.

На вказані аукціони підприємства Чернігівського ОУЛМГ планують виставити 59,1 тисячі кубічних метрів лісоматеріалів круглих, у тому числі  хвойних порід – 49,9 тисячі кубометрів, дубових – 1,9 тисячі кубометрів, березових – 3 тисячі кубометрів, вільхових – 3 тисячі кубометрів, інших порід – 1,3 тисячі метрів кубічних.

Обсяги лісоматеріалів, які плануємо заготувати в першому кварталі 2021 року, повною мірою повинні задовольнити всіх переробників.

Реалізація деревини виключно через аукціони дозволила підприємствам отримати додаткові надходження за рахунок підвищення цін на деревину до рівня ринкових. Так, в середньому на вже проведених аукціонах відбулось підвищення цін на 15-25 відсотків, а в окремих випадках ціни зростали навіть на 80, а то й на 100 відсотків.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ