Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Врятувати Червонокнижну тварину не вдалося

Нещодавно, 2 квітня, поблизу сіл Ягідне та Шестовиця вантажівкою був поранений молодий лось. Невідомий водій на автомобілі збив лося та зник із місця дорожньо-транспортної пригоди. Червонокнижна дика тварина, ймовірно, раптово вибігла на дорогу.

Першою помітила молодого лося лісова охорона. Тварина була живою, але мала численні поранення, які спричинив грузовий транспортний засіб. Вік тварини – більше одного року.

На місце події прибули посадові особи Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, міжрайонний мисливствознавець Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство», єгерська служба користувача мисливських угідь ТОВ СМРП «Придеснянське», а також спеціалісти ветеринарної медицини Держспоживслужби та Державної екологічної інспекції в області.

На час приїзду рейдової бригади лось намагався втекти, втім через час сили його залишили. Спеціалісти приклали всих можливих зусиль, щоб врятувати тварину. Втім, ця подія на дорозі виявилася фатальною. Поранення від сильного удару були несумісні з життям.

Зі слів мисливствознавця ДП «Чернігівський лісгосп» Андрія Косенка, навесні відбуваються міграційні процеси у тварин, зокрема, під час «сезону тиші», коли в більшості з’являється нове потомство. Самки лосів на даний час мають агресивний характер. Вони відганяють від себе дитинчат, яким уже виповнився рік, адже незабаром з’явиться молоде потомство.

На жаль, нині на дорогах Чернігівщини все рідше і рідше встановлюють знаки «Обережно, тварини!». Дорожники пояснюють це низькою щільністю диких тварин. Мовляв,  у таких знаках нема необхідності. До того ж, і ефективність їх дії за низької культури водіїв у наших умовах практично нульова: авто мчать, незважаючи, бува, ні на які знаки.

Але вже сама автотраса чи залізнична колія — це не лише смертельна пастка для тварин, а ще й бар’єр для зменшення площі середовища їхнього існування. Назріла гостра проблема охорони тварин на шляхах. Можливо, на деяких ділянках доріг доцільно встановлювати знаки обмеження швидкості в певний період року чи час доби. Приміром, на час гону лося, козулі чи просто в нічну пору.

Звертаємося до водіїв! Будьте обережні на дорозі, особливо поблизу лісу!

За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»