Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


В лісах Чернігівщини завершився «сезон тиші»

15 червня завершився «сезон тиші», який тривав із 1 квітня. У цей період згідно з чинним законодавством заборонено здійснювати «заходи, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою», зокрема, санітарні рубки лісу. Для лісового господарства завершення сезону тиші – це точка відліку та можливість здійснювати санітарно – оздоровчі заходи в лісах.
Директор ДП «Чернігівський лісгосп» Юрій Ревко наголошує: «Усі виробничі сили лісгоспу, ми на сьогодні направляємо на догляд за лісом в боротьбі з хворобами лісу. Аби освоїти обсяги екологічного лиха, як сьогодні можна із впевненістю називати всихання хвойних — лісівники проводять санітарні рубки. Для нас важливо вчасно провести всі обстеження та погодження завершити до закінчення «сезону тиші», щоб розпочати оперативне видалення пошкоджених хворобами та шкідниками дерев, забрати всі вітровальні та буреломні дерева, не допустити розповсюдження шкідників та втрат деревини».
Як зазначає головний лісничий Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство» Вадим Фесюн: «Щоб ліс був здоровий, лісівники постійно доглядають за насадженнями. Й після завершення періоду заборони, який тривав із 1 квітня по 15 червня об’єм відповідних обов’язкових робіт в лісгоспі істотно збільшується. В лісівників окрім обов’язкових заходів для формування оздоровлення лісів додаються й інші проблеми, - за період сезону тиші стовбурові шкідники можуть завдавати фізіологічну та технічну шкоду: фізіологічну – живим деревам, технічну – заготовленій деревині».
Ліс мають оглянути науковці
Державне підприємство «Чернігівське лісове господарство» одне з перших серед лісгоспів Чернігівського обласного управління лісового і мисливського господарства запросили спеціалістів ДСЛП «Київлісозахист» для огляду лісу.
Відповідною комісією лісопатологів спільно із лісівниками підприємства проведене лісопатологічне і санітарне обстеження послаблених та розладнаних насаджень, в яких заплановані заходи з поліпшення санітарного стану лісів на 2020 рік. За результатами обстеження складені акти для проведення вибіркових санітарних рубок в біологічному заказнику місцевого значення «Церківка», а також у Березнянському, Пакульському, Мекшунівському, Любецькому, Славутицькому та Красилівському лісництвах ДП «Чернігівський лісгосп».
Наслідки обстеження лісу
- Всихаючі дерева. Обстежені насадження під впливом великого рекреаційного навантаження, несприятливих природних кліматичних умов та високим віком досить помітно втрачають свої властивості. Як результат – по території лісового фонду зустрічаються cухостійні дерева.
- Утворення сухостоїв найчастіше зумовлені впливом негативних чинників: посухи, зниження рівня ґрунтових вод, фітопатогенні утворення, екстремальні короткотривалі метеоумови.
- Шкідники – вороги лісу. Кліматичні умови призвели до підвищення зростання стовбурових шкідників. Серед найпоширеніших – великий та малий сосновий верхівковий короїд, короїд типограф, златки, вусачі та ін. Внаслідок інтенсивного живлення шкідників на ослаблених деревах та їх динамічного поширення, лісопатологічна ситуація значно погіршилася.
- Найбільше потерпає від шкідників – сосна. На площі 26,3 га обстежених деревостанів має місце розвиток патогена кореневої губки, як наслідок – помітне послаблення насаджень.
- Також спостерігаються вітровальні та буреломні дерева в окремих виділах.
Кожне із перелічених наслідків обстеження лісу потребує вирішення у максимально стислі строки. Для поліпшення санітарно-лісопатологічного стану насаджень в ДП «Чернігівський лісгосп» необхідним оздоровчим заходом - проведення вибіркової санітарної рубки на загальній площі 29,5 га природо-заповідного фонду та площею 594,8 га насаджень державного лісового фонду. Вчасно забраний хворий деревостан попередить подальше поширення шкідників та хвороб, а ліс буде більш стійким до нових кліматичних змін, якій провокують зараження хворобами та шкідники.
В пріоритеті роботи - посилений нагляд як за станом прилеглих насаджень, так і за лісом в цілому. Під час проведення санітарних рубок лісівниками будуть використані найефективніші методи і технології, задля запобігання негативному впливу на стан навколишнього середовища.

Прес-служба Державного підприємства "Чернігівське лісове господарство"