Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


У воєнний час ще більше зусиль для збереження лісів

Днями, у ДП «Чернігівський лісгосп» відбулася технічна нарада під головуванням директора Юрія Ревка. В засіданні взяли участь керівники структурних підрозділів та головні спеціалісти лісгоспу.

На початку засідання, директор ДП «Чернігівський лісгосп» Юрій Ревко привітав від імені всього колективу із 50-річчям лісничого Сорокошицького лісництва Віталія Обабка. Віталій Олексійович очолює дружній колектив та працює лісничим Сорокошицького лісництва вже 24 роки, а загалом в лісовій галузі працює майже 30 років.

Беззаперечно, підприємство в умовах війни та воєнного стану має свої особливості та ризики. Головне – зберегти життя людей, підтримувати в належному стані економічні показники господарства, вчасно сплачувати податки до бюджетів усіх рівнів, виконувати всі необхідні заходи по збереженню лісів від пожеж, незаконних рубок, шкідників, разом з тим долати наслідки нищівного ворога.

За результатами засідання були визначені першочергові виклики та напрямки роботи підприємства. Серед них: заходи щодо покращення охорони лісу від пожеж та самовільних рубок, виконання сортиментного плану за 5 місяців 2022 року та дотримання технології розробки на лісосіках головного користування, про розробку вітровальних лісосік, а також інші виробничі питання. Представники апарату лісгоспу доповіли із визначених питань та напрямків робити.

Серед перелічених питань порядку денного найбільше обговорень викликала проблема захисту лісів від пожеж в умовах сьогодення. Це питання проаналізував начальник відділу охорони і захисту лісу

ДП «Чернігівський лісгосп» Володимир Брайко. Власне, підприємство найбільше за площею лісового фонду серед структури держпідприємств області, що становить понад 102 000 га. Із загальної кількості підрозділів, 11 лісництв мають 3-й і вище клас пожежної небезпеки. У відповідності до Постанови Кабміну № 612 від 20.05.2022 «Про затвердження Порядку організації охорони і захисту лісів» законодавчо закріплені нові вимоги до питання охорони лісів від пожеж. Так, відповідно, щоб забезпечити швидке реагування на загорання найближчим часом із числа працівників державної лісової охорони будуть сформовані пожежно–рятувальні підрозділи лісової пожежної станції. Керуючись цією дорожньою картою, сформовані основні зони відповідальності та покрокові дії лісокористувача в разі лісової пожежі чи виявленої незаконної рубки.

Деякий час підрозділи підприємства були в оточенні ворога. Безжально пограбовані, по-варварськи понівечені лісництва. Ласим шматком стала не лише протипожежна та господарська техніка, а й навіть викрали сотні граблів та лопат. Тому, зважаючи на щоденну загрозу підприємство розробило заходи щодо покращення пожежної безпеки в лісах та покроковий алгоритм від виявлення пожежі і до подальших дій щодо ліквідації вогню в лісовому масиві.

Лише разом маємо зберегти зелені багатства Поліського краю. Зрештою, лише разом, кожен на своєму місці маємо виконувати всі необхідні заходи, наближаючи перемогу!

За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»