Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


У Чернігівському лісгоспі стартує кампанія «Новорічна ялинка»

Новорічна ялинка – лише легальна. Ця проста, але в той же час важлива аксіома позбавить неприємностей і відповідальності перед законом у святковий різдвяно-новорічний період.

Для лісівників – це гарячий час. З метою захисту зелених хвойних насаджень від вирубування у передноворічний період здійснюється посилення державного контролю за охороною лісів. Так, державною лісовою охороною Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство» розроблений комплекс заходів щодо забезпечення охорони молодняків  від незаконних рубок у різдвяно-новорічний період 2022 року.

У кожному підрозділі підприємства створені рейдові бригади для недопущення незаконних вирубок молодих насаджень сосни звичайної та ялини європейської.  Робота з профілактики самовільних порубів новорічних дерев спрямована на своєчасне виявлення фактів  браконьєрства невстановленими лісопорушниками, оперативне реагування на звернення та забезпечення подальшого провадження матеріалів у подібних справах. 

До природоохоронних заходів на допомогу рейдовим бригадам з числа працівників державної лісової охорони залучаються представники територіальних підрозділів Національної поліції, Державної екологічної інспекції, громадськими інспекторами з охорони довкілля та представники засобів масової інформації. Рейдові групи проводитимуть перевірку документів на право придбання, перевезення та реалізації новорічних дерев.

Порушники будуть притягнуті до відповідальності згідно з чинним законодавством. За кожне зрубане в передноворічний період хвойне дерево на порушників накладається штраф і стягується збиток. Браконьєр, який зазіхнув на зелену красуню, що росте на території лісового фонду України відшкодує від 520 до 2350 гривень.

Окрім відшкодування шкоди, згідно з ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян   –    від  510  до  1020 грн, на посадових осіб   –    від  2550  грн. до  5100 грн.

Сподіваємось на відповідальність та свідомість громадян при придбанні дерев. Просимо при виборі новорічних красунь – звертати увагу на наявність маркування уніфікованими засобами.

Звертаємо вашу увагу, що у передноворічний період в ДП «Чернігівський лісгосп» діє консультаційна «гаряча лінія» з питань реалізації новорічних ялинок та оперативного реагування на повідомлення про порушення лісового законодавства. Телефонні номери: (0462) 3-36-57 (відділ лісосировинних ресурсів), 0462) 3-21-67 (відділ лісового  господарства) використовуються із понеділка по п’ятницю з 08 до 17.00 год. Цілодобово та без вихідних –
067 461 62 24.

За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»