Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Що у пожежонебезпечний період в лісі забаронено

Проблема охорони лісів від пожеж є найбільш складною, і відповідальність за неї накладається на працівників лісового господарства. З метою попередження лісових пожеж і мінімалізації їх наслідків державним підприємством «Чернігівське лісове господарство» щорічно здійснюється комплекс організаційних, профілактичних та попереджувальних заходів.
Біля лісових масивів вздовж доріг загального користування та у місцях відпочинку населення виставляються аншлаги, бігборди на протипожежну тематику, публікуються у засобах масової інформації звернення до громадян з питань дотримання вимог пожежної безпеки, проводиться пояснювальна робота з відпочиваючими та місцевими жителями у вигляді бесід.
«Люди не завжди задумуються над тим, що їхні дії можуть мати вкрай негативні наслідки. За декілька годин неконтрольована пожежа може знищити цілі лісові масиви і завдати великих збитків».
З метою посилення контролю за станом пожежної безпеки, лісовим господарством видається розпорядження щодо заборони відвідування лісів і в’їзду в них транспортних засобів, здійснюється контроль за випалювання сухої рослинності за межами лісового фонду, залишки на сільгоспугіддях, очерету в заплавах річок біля лісового масиву, проводяться рейди з профілактичних лісових пожеж.
На І півріччя 2019 року заплановано створення мінералізованих смуг протяжністю 500 км. та 700 км. догляду за мінералізованими смугами.
Згідно статті 105 Лісового Кодексу України «Відповідальність за порушення лісового законодавства»» винні несуть адміністративну відповідальність, а якщо порушення вищезгаданої статті веде за собою знищення, або пошкодження лісу – притягаються до кримінальної відповідальності.
Також слід відмітити, що у зв’язку з встановленням найвищого 5 класу пожежної небезпеки, рейдові бригади у складі працівників державної лісової охорони ДП "Чернігівський лісгосп", впродовж вихідних та святкових днів провели профілактичні заходи щодо попередження виникнення осередків пожеж в лісових масивах Менського, Чернігівського та Ріпкинського районах. Роз`яснювальна робота щодо дотримання правил пожежної безпеки в лісі була проведена з різними групами населення: із відпочиваючими; із жителями, які працювали в полі та на околицях населених пунктів; із особами, які збирали гриби та ягоди в лісі. Лісівники наголошують: "Дотримуйтеся правил поводження з вогнем, збережіть ліс для нащадків!"

Адміністрація ДП «Чернігівський лісгосп»