Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Основа майбутнього лісу - якісний посадковий матеріал

Вже склалося історично, що центром лісокультурної справи ДП "Чернігівський лісгосп" є Пакульське лісництво. З діда-прадіда, на рубежі ХІХ-ХХ століть Пакульська лісова дача стала центром для навчання лісовій справі кращих спеціалістів галузі колишньої Російської імперії.

Продовжуючи добру справу своїх попередників, лісівники Пакульського лісництва й сьогодні з відповідальністю вирощують, доглядають, захищають ліс від пожеж і незаконних рубок. Основною деревною породою на території лісництва є сосна звичайна, що становить 96 % від загальної площі вкритих лісовою рослинністю земель.

В маленькій насінині - майбутнє лісу. Тому лісівники з почутттям обов'язку відбирають якісний садивний матеріал. На території Пакульського лісництва функціонує теплиця, де вирощують сосну звичайну. В розсаднику зростає декілька культур: сосна звичайна та дуб. Загальна площа розсадника складає 0,18 гектара.

"Наше головне завдання - турбота про високоякісний посадковий матеріал, який використовують для створення нових лісових насаджень," - говорить помічник лісничого Микола Горілко. "Лісівники приділяють значну увагу виявленню та проведенню профілактичних заходів у лісових розсадниках і теплицях. Адже від ефективності нашої роботи залежить якість майбутнього лісу."

Сосна звичайна - цінна деревна порода

Сосна є дуже світлолюбним деревом, невибагливим до ґрунту. Відноситься до швидкоростучих хвойних порід, особливо у молодому віці. Граничний вік 300-400 років.

Деревина дуже цінна як будівельний матеріал. Зі смоли деревини добувають скипидар та каніфоль.

Бруньки містять смолу, ефірну олію, дубильні речовини, вітамін С тощо. Застосовують як відкашлювальний, сечогінний і дезинфікуючий засіб при хворобах верхніх дихальних шляхів, для ванн. Концентрат вітаміну С, виготовлений з хвої сосни, використовують для лікування цинги; хлорофіл-вітамінну пасту — для лікування ран, опіків.

В зеленому будівництві має не тільки декоративне, але й санітарно-гігієнічне значення завдяки антисептичній дії смолистих летучих речовин.

Бережіть ліс!

Прес-служба ДП "Чернігівський лісгосп"