Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


З маленького жолудя виросте могутній дуб

Народна мудрість говорить: «Один осінній день рік годує». Для господарів-лісівників осінь є особливим періодом. У лісовому господарстві серед інших обов’язкових щорічних робіт це ще й пора збирати насіння.

Чернігівські лісівники плекають кожен сіянець, бо знають що могутній ліс у майбутньому залежить від якісного посадкового матеріалу. Про запаси насіння твердолистяних порід для майбутньої лісокультурної кампанії завчасно дбають у Державному підприємстві «Чернігівське лісове господарство».

Цьогоріч труднощів працівникам лісового господарства завдали погодні умови, які не сприяли гарному врожаю жолудя звичайного. У ДП «Чернігівський лісгосп» зібрали понад 500 кг якісного насіння жолудів.

На допомогу Пакульському лісництву до збору осіннього врожаю прийшли активні учні Шкільного лісництва. «Вже стало доброю традицією спільно з учнями Шкільного лісництва збирати жолуді, а потім разом висаджувати ліс. Така спільна робота дорослих працівників лісу та майбутнього покоління сприяє не лише корисному дозвіллю, а й поглибленню знань, засвоєному під час освітнього процесу, та прищеплює любов до природи,» - переконаний лісничий Пакульського лісництва Анатолій Шульга.

Не з кожного жолудя може вирости могутній дуб.  Та лісівники добре знають як перевірити посадковий матеріал на схожість та визначити, чи не пошкодив його шкідник. Не менш важливе правильне зберігання насіння.

 

Для довідки:

Жолуді – дорогоцінний посадковий матеріал, який необхідний для відновлення дібров на території державного лісового фонду. Основною ж умовою зберігання жолудів є збереження високого вмісту в них вологи.

Висівати жолуді найкраще навесні, це пов’язано з найбільшим зволоженням ґрунту. У разі висівання жолудів восени, необхідно вжити заходів із захисту насіння від гризунів, вимерзання і пошкодження молодих сходів заморозками навесні.

При вирощуванні сіянців дуба важливим є своєчасна боротьба з бур’янами та борошнистою росою. Приживлюваність лісових культур дуба звичайного, створених методом посіву жолудя, – майже 80%. Зазвичай сіянці дуба досягають стандартних розмірів в однорічному віці. Після цього їх можна висаджувати у відкриту площину.

 

Прес-служба ДП «Чернігівський лісгосп»


Файл для перегляду:
260px-Quercus_robur.jpg21 K
IMG_20191106_160231.jpg8.6 M
260px-Quercus_robur_01.jpg21 K