Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Перелітних птахів потрібно охороняти

Невід’ємною частиною природного середовища є птахи. Пернаті поширені скрізь, де є сприятливі умови для їх життя. Для лісу це своєрідні екологічні санітари та помічники у боротьбі зі шкідниками.

Щороку в березні-квітні ми далеко в небі чуємо мелодійні звуки птахів, які повертаються з далеких країв на батьківщину.

Над Чернігівщиною пролітають численні зграї гусей, лебедів, качок та інших пернатих. Птахи мігрують вже звичними для них маршрутами, а час від часу зупиняються біля водойм перепочити.

У весняний період полювання на диких птахів категорично заборонено.

В цей період пернаті прилітають у свої традиційні місця для гніздування. У птахів уже сформовані гніздові пари під час міграції. Гусеподібні – моногамні, тому для сірого гусака буде великою трагедією втрата пари іншого пернатого.

Дуже часто птахи масово гинуть у місцях, де браконьєри ставлять на річках чи озерах велику кількість сіток. Найчастіше до них потрапляють водоплавні птахи.

Щоб попередити випадки незаконного відстрілу птахів під час весняної міграції державна лісова охорона спільно з мисливствознавцями посилює контроль за збереженням та використанням тваринного світу на території, в межах якої діє лісове господарство.

Звертаємося до свідомих громадян та відповідальних мисливців, - не вчиняйте злочин! Державна лісова охорона ДП «Чернігівський лісгосп» здійснює рейдове патрулювання для охорони державного мисливського фонду. До рейдових перевірок також долучаються представники Державної екологічної інспекції, співробітники органів поліції та ін. Про всі випадки виявлених порушень будуть поінформовані відповідні органи у відповідності до чинного законодавства.

За вчинене правопорушення на браконьєра може очікувати штраф, позбавлення права полювання на певний термін, конфіскація рушниць та інших знарядь і засобів. Які були використані під час полювання. У разі знищення червонокнижних птахів на територія і об’єктах природозаповідного фонду порушників може бути притягнено до кримінальної відповідальності.

За інформацією Державного підприємства
«Чернігівське лісове господарство»