Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Лісівники закликають: не спалюйте опале листя!

На сьогодні екологічна ситуація на Чернігівщині погіршується, хоча допустимий бар'єр, що вимірює кількість шкідливих часточок в повітрі область не перетнула. Одна з причин - спалення опалого листя і сухої трави.

За результатами моніторингу онлайн-програми АirVisual, яка аналізує рівень забрудненості повітря, Україна займає шосту позицію в списку найзагазованіших країн. Першість серед вітчизняних міст займає Київ.

Шкода від спалювання листя і сухої трави різностороння і має негативні наслідки і для здоров’я людини, і для природи.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі й траві виділяється бензопрен, що здатен викликати рак. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найотруйніших для людини речовин.

Пам’ятайте! Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання листя. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 77 адміністративного кодексу України. Є і інші відповідні законодавчі та нормативні заборони.

Лісівники ДП "Чернігівський лісгосп" закликають громадян не спалювати опале листя, траву, берегти навколишню природу та не допускати лісових пожеж!