Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Ліси від пожежі бережуть мінералізовані смуги

В пожежонебезпечний період вогонь створює найбільшу загрозу лісу. Для боротьби із пожежами лісівники використовують комплекс заходів. Щоб попередити поширення нищівного вогню в лісі допомагають мінералізовані смуги. Їх штучно створюють шляхом очищення від горючих матеріалів окремої ділянки території, що межує із лісовим масивом. Ширина смуги повинна бути удвічі більше можливої висоти полум'я низової пожежі.

Для протидії пожежам  у ДП «Чернігівський лісгосп» заплановані річні обсяги створення мінералізованих смуг, протяжністю 700 км, а також здійснення догляду за 1400 км вже існуючих. В минулому році по підприємству облаштовано 863 км, відповідно здійснено догляд за 1540 км вже наявних мінералізованих смуг.

Для їх створення лісівники використовують механізований спосіб: на відведеній ділянці проводять оранку ґрунту, при цьому мінеральний шар ґрунту оголюється. Трава, хвоя, листя та інші матеріали, що здатні горіти, під час оранки присипаються землею. В процесі загоряння зорана смуга перешкоджає поширенню низової пожежі на інші ділянки лісового масиву. Окрема увага приділяється захисту від пожеж молодих насаджень, які  обов’язково захищають мінеральними смугами.

Такі комплексні заходи допомагають працівникам державної лісової охорони не допускати поширення вогняної стихії на великі території лісових масивів, а інколи й уберегти ліс від пожеж.

Лісівники вкотре нагадують: бережіть ліс від вогню! Пам’ятайте, що за порушення правил пожежної безпеки у природних екосистемах – відповідальність!

 

За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»