Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Еко-відпочинок на Чернігівщині: прозора вода Нижнього Болгача та мальовничий ліс

Цьогоріч найбільш безпечний відпочинок – вдома. Чернігівський край має безліч унікальних природних місць та пам’яток, що приваблюють як місцевих туристів, так і з усієї країни.
Серед відомих мальовничих куточків на Ріпкинщині - Олешнянські Голубі озера посеред соснового лісу, місця, що мають неповторну флору і фауну. Поряд з Любечем, за селом Коробки розкинулися ряд озер, серед яких гідрологічний заказник місцевого значення Нижній Болгач. Його площа – 5,5 гектарів. Це унікальне озеро, яке ще в далекому в Х-ХІІІ ст. було складовою торгово-водного шляху Любеч-Чернігів. За походженням, озеро Нижній Болгач є останцеве, тобто разом з сусіднім - Верхнім Болгачем.
Ці озера мають кришталево чисту воду. Поряд ростуть глечики жовті, латаття біле, сальвінія (водяна папороть) які занесені до Червоної книги України. У водоймах близько трьох десятків видів риб. Поряд з озером зростають віковічні дуби та рідкісна комахоїдна рослина – альдрованда пухирчата.
Цьогоріч жителі Любецької ОТГ провели кілька екологічних акцій, щоб привернути увагу до проблем навколишнього середовища. Представники громади спільно з лісівниками та прикордонниками висадили дуби, берези та ліщину уздовж берегів озер - Симполь та Нижній Болгач. А самі водойми поповнилися рибою.
Влітку ці туристичні об’єкти мають багато гостей. Ліс, луги та озера дійсно унікальні.
Разом із спекотними погодними умовами гаряча пора настала і для лісівників Любецького лісництва ДП «Чернігівський лісгосп». Головне для лісової охорони – зберегти лісові насадження від пожеж. Щоб знизити ризики виникнення загорянь лісу працівники лісгоспу завжди напоготові. Наразі триває пожежонебезпечний період, тож лісова охорона постійно патрулює лісові насадження та слідкує за дотриманням у лісі протипожежних вимог.
Звертаючись до відпочивальників, лісівники наголошують – не легковажте у ставленні до лісу та природніх багатств! Адже залишене без нагляду під час пікніків багаття, кинуті в суху траву недопалки, чи пустощі з вогнем можуть обернутися великою бідою як для природи, так і нас с вами. Пам’ятайте: зберегти ліс від пожеж – обов’язок кожного!
За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»