Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


НАГОДУЙТЕ ТА ВРЯТУЙТЕ ПТАХІВ ВЗИМКУ!

Як відомо, зимовий період складний для лісових мешканців, зокрема, які залишилися зимувати у нас на Поліссі. Лісівники добре знають проблеми тварин в холодну пору, тому Державне агентство лісових ресурсів України ініціювало всеукраїнську акцію «Нагодуємо птахів узимку», яка розпочалася 8 грудня і триватиме протягом усієї зими.
Підтримало добре починання і Державне підприємство «Чернігівське лісове господарство». Працівники лісгоспу добре підготувалися, змайстрували дерев’яні будиночки для підгодівлі птахів, не забули і про корисну зернову суміш для пернатих лісових мешканців.
Морозний грудневий день. На вулиці температура повітря -6° С. Втім, така погода зовсім не на заваді добрим справам.
В Чернігівському парку культури і відпочинку беззаперечно буде чим поласувати птахам. Із новенькими годівничками до міського парку завітали лісівники разом із вихованцями КЗ «Чернігівського навчально-реабілітаційного центру № 2» Чернігівської міської ради, педагогами закладу і депутатами міської ради: директоркою КЗ «ЧНРЦ № 2» Регіною Гусак та підприємецею Юлією Дарницькою.
Із цікавістю та уважністю діти слухали розповідь головного лісничого ДП «Чернігівський лісгосп» Вадима Фесюна про те, чому важливо підгодовувати птахів взимку та які продукти корисні для пернатих.
«Птахи взимку бояться не холоду, а голоду. Найчастіше гинуть у сильні морози. Тому для підтримки достатньої енергії та температури тіла потрібна їжа. Врятувати птахів просто: розвісити годівнички і не забувати поповнювати їх підходящим кормом. Зерна соняшника - універсальний корм для зимуючих птахів. В ньому знаходиться велика кількість рослинних жирів, яка робить його важливим джерелом енергії в умовах зимових холодів. Добре і злакові культури: пшениця, ячмінь, просо, рис або ж шишки, жолуді, горіхи. Можна подрібнені крихти черствого білого хліба, але ні в якому разі не свіжого! Корисно залишити птахам і шматочок сала чи м’яса. Заборонено давати продукти, які містять сіль і спеції. Не можна підгодовувати пернатих смаженою, гострою, жирною або зіпсованої їжею», - наголосив головний лісничий Вадим Фесюн.
Всі разом розвісили годівнички та насипали корисних зернових продуктів: соняшник, овес, пшоно, пшениця тощо. Провідний інженер лісових культур Валентин Блоха підібрав дерева для встановлення годівничок, а вихованці навчально-реабілітаційного закладу допомагали лісівникам розвішувати будиночки для наших братів менших.
Однак, найбільш цінною годівничкою виявилася власноруч змайстрована дітьми, яку вони підготували заздалегідь. Всі годівнички наповнили смаколиками для птахів. Підгодівля сприяє не лише виживанню, а й подальшому розселенню і гніздуванню птахів на даній території.
Лісівники щиро вдячні за активність у акції «Нагодуємо птахів узимку. А на згадку про ці маленькі добрі справи дітям слугуватимуть сувеніри від працівників лісового господарства.
Бережіть природу, наші ліси, парки, а також лісових мешканців!
Прес-служба ДП «Чернігівський лісгосп»