Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


«Моя хата скраю…» або як АТ «Чернігівобленерго» вирішує проблему енергопостачання села Ревунів Круг?

Днями на деяких інтернет-ресурсах вийшла публікація АТ «Чернігівобленерго». В матеріалі чітко прослідковується позиція зазначеного підприємства щодо прямого ухиляння від відповідальності за належне забезпечення енергопостачання селища Ревунів Круг Чернігівського району Чернігівської області, і відповідно перекладання власної відповідальності на інших господарств області.

В чому «корінь» проблеми?

В селищі Ревунів Круг Чернігівського району живе близько трьох десятків людей. Проблема застарілих електромереж інколи призводить до того, що після чергової негоди люди залишаються без світла.

Електрозабезпечення жителів села Ревунів Круг забезпечує підстанція КТП – 201 (знаходиться при в’їзді в селище),  до якої раніше була під’єднана вже неіснуюча на даний час ЗТП-356. Окрема трансформаторна підстанція (ЗТП-356) належала лісгоспу, знаходилась на території нижнього складу і функціонувала для обслуговування структурного підрозділу підприємства та стабілізації напруги на виробничих лініях Ревунівського лісництва та Ревунівського нижнього складу.

За весь час існування лісництва та нижнього складу, навіть незважаючи на те, що КТП – 201 не перебувала у власності лісгоспу, ДП «Чернігівський лісгосп» здійснював поточні та невідкладні ремонти даної цієї підстанції.

З 2009 року нижній склад припинив своє існування, а з 2018 року було реорганізоване шляхом поділу і Ревунівське лісництво. Тобто фактично лісництво припинило свою діяльність. Відповідно зникла лісгоспу потреба лісгоспу в електропостачанні в даному населеному пункті.

Власні електричні мережі стали тягарем для АТ «Чернігівобленерго»

З моменту припинення діяльності Ревунівського нижнього складу і лісництва люди, які проживають у селищі, фактично лишились без підтримки у вирішенні проблем з електроенергією. У разі чергового буревію чи аварійної ситуації жителі Ревунів Круг залишаються один на один з проблемою. В свою чергу, Чернігівобленерго, якому фактично належать лінії та КТП - 201 (але чомусь не були свого часу прийняті на баланс) відмовляється обслуговувати село. Як результат такого «безгосподарського» ставлення до селян, Чернігівобенерго обрало іншу тактику -  кілька років поспіль безпідставні претензії з боку енергетичної компанії надходили до ДП «Чернігівський лісгосп».

Заробляючи кошти на постачанні електричної енергії побутовим споживачам, АТ «Чернігівобленерго» фактично відмовляється від відповідальності за утримання власних електричних мереж. Через незавершений процес передачі на баланс Ковпитської сільради електромережі залишилися безгосподарними. На сьогодні вони потребують ремонту.

Обговорення з даного питання проходило на різних рівнях. За результатами спільних нарад при Чернігівській облдержадміністрації, отримали доручення Чернігівська райдержадміністрація спільно з Ковпитською сільською радою, - вивчити можливість передачі електромережі на баланс сільради, організувати роботу спеціальної комісії для проведення інвентаризації лінії живлення та підготувати пропозиції щодо проведення ремонтних робіт і їх фінансування. Крім того, Департаменту ЖКГ та ПЕК ОДА доручено тримати на контролі зазначене питання до його остаточного вирішення.

Для проведення ремонтних робіт коштів у громади та районної державної адміністрації не вистачає. Намагання вирішити питання шляхом офіційного листування з Чернігівським РЕМ та АТ «Чернігівобленерго» вагомих результатів не приносить вже багато років.

З метою уникнення маніпулювання недостовірною інформацією, ДП «Чернігівський лісгосп» повідомляє, що Чернігівським РЕМ укладено із жителями с. Ревунів Круг Чернігівського району договори про користування електричною енергією. У відповідності до п.8 даних Договорів РЕМ встановлює межу розподілу на наконечниках кабелю живлення на ввідному пристрої будівлі. Цим самим Чернігівський РЕМ підтверджує юридичний факт – наявність у них та належність їм електричних мереж у с. Ревунів Круг, по яким і здійснює електропостачання жителям села та має забезпечувати своєчасні ремонти мереж і безперебійність такого постачання.

Конструктивна співпраця та відкритість перед громадою

У відповідності до зазначених вище фактів, в чергове закликаємо керівництво АТ «Чернігівобленерго» не маніпулювати громадською думкою, а з відповідальністю виконувати всі функції у відповідності до чинних законодавчих актів та укладених договорів.

Про відкритість та прозорість діяльності ДП «Чернігівський лісгосп» свідчать численні перевірки відповідних установ та служб. Будь – які зауваження до роботи лісгоспу та його структурних підрозділів відсутні й у Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії у Чернігівській області.

 

ДП «Чернігівський лісгосп»