Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


ЛІСНИЦТВО – ВИРОБНИЧА СТРУКТУРА ЛІСГОСПІВ, НАЙБЛИЖЧА ДО НАЙГОСТРІШИХ ПРОБЛЕМ СУЧАСНОГО ЛІСОГОСПОДАРЮВАННЯ, СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД І ПОТРЕБ ЇХНІХ ЖИТЕЛІВ

Саме в цьому змогли переконатися всі учасники виїзного засідання колегії Чернігівського ОУЛМГ, яке відбулося 5 жовтня на базі ДП «Корюківське лісове господарство», яким успішно керує ось вже другий рік молодий очільник колишнього малоресурсного Борзнянського лісгоспу Андрій Лашко.

Відкрив і проводив виїзне засідання колегії начальник обласного управління лісового і мисливського господарства Сергій Аніщенко, котрий нещодавно повернувся з Латвії, де разом із головою Державного агентства лісових ресурсів України Юрієм Болоховцем знайомився з досвідом успішного лісогосподарювання латвійських лісівників.

Відкриваючи засідання колегії, Сергій Аніщенко наголосив, що позиція голови Держлісагентства стосовно того, щоб невідкладно посилити саме лісництва інфраструктурно, кадрово та територіально, він повністю поділяє, в чому переконаються й усі учасники засідання, пересвідчившись, що головну функцію господарювання і виконання робіт з охорони та відновлення лісу виконують саме лісництва.

Далі до учасників колегії звернувся очільник лісгоспу Андрій Лашко.

Він, зокрема, надав коротку характеристику державного лісового фонду ДП «Корюківський лісгосп», обсяг якого майже сорок тисяч гектарів, з котрих 96 відсотків – це лісові землі, а вкрита безпосередньо лісом площа – 88 відсотків. Що й казати: клопітне господарство, яким опікується лише сім лісництв, головним завданням для яких є, звичайно ж, лісовідновлення та лісорозведення. Так, на цьому напрямку лісогосподарювання садіння і висівання лісу проведено на площі 243,8 гектара при плані 210 гектарів.

Догляд за лісовими культурами проведено на площі 645 гектарів при річному плані 600 гектарів. Площа посівного відділення – 1,01 гектара при плані один га. Із них 85% займають посіви сосни звичайної; 4% – посіви ялини європейської; 6% – посіви дуба звичайного. Інші породи становлять 5%. Шкілки декоративних порід закладені на площі 1,3 гектара, де посаджені 27 видів декоративних порід. Заготовлено 62,9 кілограмів насіння хвойних порід при плані 30 кілограмів; 14 кілограмів берези повислої. Закладено шість гектарів новорічних плантацій.

Очільник лісгоспу звернув увагу учасників виїзного засідання колегії чи не на найгострішу проблему збереження лісів – матеріальне забезпечення пожежної охорони. На сьогодні ДП «Корюківський лісгосп» має три лісопожежні станції першого типу, розміщені в Єлінському і Щорському лісництвах та ремонтно-транспортному цеху. Всі лісопожежні станції лісництва забезпечені протипожежним інвентарем і засобами пожежогасіння відповідно до встановлених норм. З початку пожежонебезпечного періоду 2021 року в насадженнях лісгоспу виникло три лісові пожежі на загальній площі 2,02 гектара. Витрати на гасіння пожеж склали 11 тисяч гривень. Середня площа лісової пожежі на один випадок – 0,67 гектара.

Для виявлення лісових пожеж у лісгоспі встановлено п`ять пожежно-наглядових веж, обладнаних системами раннього виявлення пожеж (ТСС).

А нещодавно з метою убезпечення лісу від пожеж у найбільш пожежонебезпечних масивах завдяки ініціативі головного лісничого Віталія Скоробагатого вкопано ємність місткістю 55 кубічних метрів води, яких вистачить на 22 автозаправки пожежних автомобілів. Такі ж ємності планують згодом розмістити і на інших особливо пожежонебезпечних територіях.

Учасники виїзного засідання колегії оглянули будівництво сучасного офісу Сновського лісництва, який планують оснастити найновішою комп’ютерною технікою та іншими інформаційними засобами. До речі, офіс будують безпосередньо на лісовому кордоні. Хіба можна ще більше наблизитися до проблем корюківського лісу? Питання риторичне.

Побували і на минулорічних зрубах, де нині методом висівання та природним поновленням на ділянках зрубів укорінюються сіянці сосни звичайної, які мають чудові перспективи майбутнього молодого лісу.

У Новоборовицькому лісництві авторитетне зібрання оглянуло дві теплиці, де вирощують понад півмільйона сіянців сосни. Їхні сходи порадували учасників колегії здоровим виглядом. Тож є всі підстави для оптимістичного майбутнього таких сходів.

Андрій Лашко детально доповів про виробничу діяльність лісгоспу. У ДП «Корюківське лісове господарство» за січень-серпень нинішнього року на рубках головного користування заготували 71548 кубометрів деревини – 115 відсотків від плану. З них 52893 метрів кубічних сосни, 3130 – дуба, 8347 – берези, 3963 – вільхи, 2265 – осики, 332 кубометри ялини і 618 кубометрів деревини інших порід. Вихід ділових сортиментів – 77 відсотків (при плані 72%).

Що ж до переробки деревини, то й тут корюківці, як мовиться, не пасуть задніх. У цеху переробки деревини за вісім місяців року розпиляно 24947 кубометрів лісоматеріалів круглих, в тому числі 17511 кубометрів власної переробки і 7396 – давальницької. Випущено 11777 кубометрів пилопродукції, в тому числі власної переробки – 7671 метр кубічний, а давальницької – 4106 кубометрів. Випущено товарної продукції на 40,740 мільйона гривень. Вихід товарної продукції з одного кубометра деревини, пущеної в переробку, – 1633 гривні за кубометр. Реалізовано товарної продукції на 38,769 мільйона гривень. У тому числі на експорт – на 22,277 мільйона гривень.

Учасники засідання побували і в цеху переробки низькосортної деревини, який приносить лісогосподарському підприємству також чималий прибуток. Відвідали й рекреаційний пункт «Щимельське», де й завершували виїзне засідання.

З інформацією про стан охорони праці на підприємствах управління з вимогливим аналізом виступив заступник начальника управління, голова обласного відділення Товариства лісівників України Олександр Жук. Про підсумки антикорупційної діяльності підприємств обласного управління доповів головний спеціаліст з питань персоналу Сергій Мехед.

Підводячи підсумки виїзного засідання колегії, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко детально зупинився не лише на лісогосподарській діяльності ДП «Корюківське лісове господарство», а й детально охарактеризував побачене у латвійських лісівників, розповів про результати тамтешнього лісогосподарювання на європейських засадах. Він, зокрема, наголосив:

– Вони відрадні і вражають. Отож слід рішучіше позбуватися міфів, розповсюджуваних декотрими опонентами реформ. Я переконаний: ось таку думку слід наполегливо і вміло доносити до свідомості кожного лісівника і жителя будь-якої з територіальних громад, кожного сільчанина! Тоді недовіра до реформування лісової галузі буде зведена нанівець.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ