Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Кардинальна боротьба з верхівковим короїдом

Чи помічали ви колись ділянки сухих сосен у лісі? Це прямий доказ уражених верхівковим короїдом дерев. Ліс – це окрема жива екосистема, в якій функціонують закони природи. Якщо є якісь порушення розвитку рослин, то це відображається й у збільшенні кількості шкідників та хвороб. Дощі або посуха теж впливають на поширення і розмноження шкідників і хвороб лісу.

Верхівковий короїд є теплолюбним видом, він одними з перших заселяє найкращі, найвищі дерева, а вже звідти переселяється на інші.

Справжньої навали шкідників зазнають ліси не лише України, а й сусідні країни – Польща та Білорусь. Поширення верхівкового короїда, від якого потерпають лісові насадження сосни більшості областей України, не оминуло і ДП «Чернігівський лісгосп».

Лісівники постійно моніторять стан лісових насаджень території підприємства. Для уникнення масового заселення сосен верхівковим короїдом здійснюються санітарні рубки у виявлених осередках. 

Для шкідників немає кордонів. Уражені сосни виявляють працівники Березнянського лісництва на території Ботанічного заказника місцевого значення Маліїве (Менський район). Для попередження масового ураження лісових насаджень, лісівники в стислі строки проводять саніторно-вибіркові рубки.

Як відбувається розвиток короїду? Верхівковий короїд є полігамним видом, тобто один самець і кілька самок, а їх може бути від двох до дванадцяти, при заселенні в дерево утворюють спільну сім’ю. Кожна самка після парування відкладає яйця в стовбурі дерева, з яких з’являються личинки. Плодючість однієї самки коливається від 16 яєць у період згасання популяції і до 120 яєць у сприятливий період. А коли таких самок кілька, то навіть якщо з не всіх відкладених яєць з’являться дорослі жуки, загальна кількість короїдів збільшиться у геометричній прогресії за сприятливих умов – спекотної погоди і в одновікових соснових деревостанах, які ослаблені вищою, ніж їм потрібно температурою, і низьким рівнем води.

Як боротися  з навалою шкідників? На даний час спеціалісти розробили не один метод боротьби із верхівковим короїдом. Обприскувати дерева хімічними препаратами виявилося неефективно, бо короїди живляться лубом під корою, відтак можуть підпасти під дію контактних препаратів лише при заселенні. Та й внесення хімії в ліс буде потужним ударом по інших корисних організмах.

Найрадикальнішим і найефективнішим засобом на сьогодні є вчасно здійснене санітарне рубання з вибіркою свіжозаселених дерев. Пізнє проведення санітарних рубок не дає потрібного ефекту. Шкідники - це пухлина лісу, її швидке видалення сприятиме ефективнішому лікуваннню решти дерев.

Після проведення санітарно-вибіркових рубок уражених дерев, заготовлену лісопродукцію терміново відвантажують споживачам.

 

 За інформацією прес-служби ДП «Чернігівський лісгосп»