Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Якість виконаних завдань на першому місці

Проаналізували підсумки виробничої діяльності за 2020 рік у Державному підприємстві «Чернігівське лісове господарство» - провели технічну нараду за участю головних спецiaлicтiв, керiвникiв структурних пiдроздiлiв, провiдних спецiaлicтiв, відповідальних за напрямки роботи.
Виробничо-фінансова діяльність серед важливих питань життєдіяльності підприємства. Відтак, через зростання загального об’єму реалізації у минулому році збільшився обсяг поточних податків та обов’язкових платежів різних рівнів. Питома вага сплачених податків всix рiвнiв склала 53,2 % вiд отриманого доходу вiд реалiзацiї (для порівняння у 2019 році цей показник становив 46,7%).
Підприємством виконані заплановані лісогосподарські заходи:
- на площі 387 га проведенi рубки догляду за лісом;
- 1226 га виконанi вибіркові санітарні рубки;
- на 1 га виконані суцільні санітарні рубки;
- 106 тис.м.куб. заготовлено деревини в цілому.
Пiдприємство постійно працює над зростанням ефективності використання лісосировинних ресурсів.
Одним із першочергових завдань лісгоспу є забезпечення відтворення лісів, захист і охорона лісу. У минулому році забезпечено відтворення лісів на площі 131 га. За даними осінньої інвентаризації у лісовому фонді переведено у вкриті лісовою рослинністю землі 303,2 га лісових культур. Об’єм заготовленого насіння у 2020 році становить 866 кг, а для отримання насіння у поточному році заготовлено 14,5 тонн шишок сосни звичайної.
Для забезпечення потреб пiдприємства у садивному матерiалi вирощено 1,1 мільйон штук стандартних сіянців. На сьогодні триває будівництво теплиці у Славутицькому лісництві, введення в дію якої заплановане цього року.
Поряд із головними лісоутворюючими породами Чернігівський лісгосп займається вирощуванням декоративного садивного матеріалу. Тому для озеленення та поціновувачів ландшафтного дизайну у лісгоспі наявні понад 20 різних видів і форм саджанців декоративних порід.
До цьогорічної лісовідновлювальної кампанії лісівники вже підготувалися. Передбачається відновити ліси на площі 127 га. Посадити дерево, долучитися до такої важливої справи як відтворення лісу можуть усі охочі. Лісівники запрошують громадськість для участі у екологічній акції «Озеленення планети», яка буде проходити по всій країні 20 березня 2021 року а також у акцiї "Створюємо лicи разом", яка розпочнеться 21 березня та триватиме до 17 квiтня.
Весна – це гаряча пора для лісівників. Вже із настанням першого тепла розпочнеться пожежонебезпечний період.
«Нам усім потрібно працювати на упередження, перевірити стан лісових пожежних станцій, систему відеоспостереження, готовність пожежної дружини та всіх необхідних засобів для пожежогасіння,» - наголосив директор Юрій Ревко.
Для протидiї пожежам на підприємстві запланованi річнi oбсяги створення мінералізованих смуг, протяжністю 700 км, догляди за мінералізованими смугами – 1400 км.
Також планується встановлення шлагбаумів для перекриття позапланових заїздів до лicoвих насаджень, у тому числi виготовлення нових в кiлькостi 113 штук.
«У минулому році уся країна побачила наслідки пожеж у лісах на Житомирщині, Луганщині та Харківщині. У нас в області також вогонь знищував ліси. Триває незворотній процес змiни кліматичних умов i наше завдання покращити роботу у напрямку захисту та охорони лісiв від пожеж, - сказав директор держпідприємства.
За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»