Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Імунізація диких тварин

Відповідно до виконання програми боротьби зі сказом на території сільськогосподарських та лісових угідь Чернігівського району планується проведення пероральної вакцинації тварин проти сказу шляхом розкидання приманок у формі м'ясних брикетів із вакциною проти сказу.

Радикальним і дієвим заходом є пероральна імунізація хижаків, зокрема, рудих лисиць, адже вони мають високу чутливість до вірусу сказу і завдяки цьому лисиці відіграють досить істотну роль в підтриманні даної хвороби в природному середовищі.

З метою підготовки до реалізації відповідних заходів, в Чернігівській районній адміністрації відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії щодо фінальної стадії компанії пероральної імунізації деяких м’ясоїдних.

Нарада представників профільних служб та органів відбулася під керівництвом Ірини Труби, начальника управління агропромислового комплексу та екології райдержадміністрації.

В обговоренні взяв участь головний лісничий Вадим Фесюн та міжрайонний мисливствознавець Андрій Косенко ДП «Чернігівський лісгосп».

Звертаємо увагу населення! Приманка безпечна для людей та тварин, має вигляд невеликих брикетів. Дані заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію в регіоні.

Для довідки: сказ – це особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки.

 

ДП "Чернігівський лісгосп"