Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


І В ЛИХУ ВОЄННУ ВЕСНУ ЛІСІВНИКИ ПОВИННІ НАСЛІДУВАТИ ЗВИТЯГУ МУЖНІХ ЗАХИСНИКІВ ВІТЧИЗНИ – ВИСОКОПРОФЕСІЙНО, ЗВАЖЕНО, САМОВІДДАНО РЕАЛІЗОВУВАТИ ВЕСЬ КОМПЛЕКС ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ ЗАВДАНЬ, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ НАД ВОРОГОМ

Саме про це йшлося на робочій нараді в режимі відеоконференції 12 травня, яка відбулася за ініціативи Голови Держлісагентства України Юрія Болоховця. Всебічно і вимогливо проаналізовано питання реалізації оброблених та необроблених лісоматеріалів, проведення аукціонів з реалізації пилопродукції, стан справ з виконання аукціонних і прямих договорів  за умов воєнного стану.

В нараді взяли участь Голова Держлісагентства Юрій Болоховець, начальники обласних управлінь лісового та мисливського господарства, керівники лісогосподарських підприємств, генеральний директор ДП «ЛІАЦ», Асоціація біржових площадок, представники ліцензованих бірж.

Цього ж дня в Чернігівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулося засідання колегії.

Про стан ведення мисливського господарства користувачами мисливських угідь в Чернігівській області доповів головний спеціаліст відділу мисливського господарства Володимир Бабич.

Відзначив, що в лютому  цього року за участі спеціалістів Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, Екологічної інспекції та Держпродспоживслужби проведено облік тварин в усіх мисливських господарствах.       Відрадно, що чисельність мисливських тварин стабільна, навіть спостерігається ріст  деяких їх видів.

Проблемним залишається питання потрав лісових культур дикими тваринами особливо на території ПЗФ. Але, на жаль,  на законодавчому рівні не прийнято поки що жодного нормативного акту про відшкодування збитків, завданих дикими тваринами землевласникам та землекористувачам.

Державні підприємства лісової галузі вимушені витрачати великі кошти на відновлення і реконструкцію посаджених лісових культур.

Прикро й те, що на автодорогах Чернігівщини гине чимало диких тварин. Найчастіше в період весняної та осінньої міграції, коли звірі мігрують через дороги. Так, торік зафіксовано 13 випадків загибелі диких тварин внаслідок ДТП – загинуло 10 лосів та 3 козулі.

Досі, на жаль, в області немає діючих споруд для захисту тварин від автотранспорту, окрім знаків «Дикі тварини». Оптимальним вирішенням цієї проблеми було б встановлення на автошляхах так званих «екодуків» (це міст або тунель, який дозволяв би тваринам безпечно перетинати дорожнє полотно без шкоди і для себе, і для водіїв).

Тим часом цій проблемі приділяють велику увагу в розвинутих європейських країнах. На магістралях, де висока імовірність зіткнень з дикими тваринами, споруджують підземні переходи та мости для копитних. Така практика реалізується в усіх країнах, де дбають про збереження дикої фауни і безпеку руху. Тож хоча б для часткового вирішення цієї проблеми необхідно встановлювати більше відповідних знаків у місцях імовірних переходів диких тварин.

І браконьєрство у нас вже набуло ознак організованої злочинності – з чітким підрозділом на організаторів, виконавців, організацією розвідки, збуту м’яса та хутра, а також прикриттям на випадок виявлення порушень службами охорони державного мисливського фонду.

Начальник відділу мисливського господарства ЧОУЛМГ Микола Пиріг з обуренням відзначив, що деякі браконьєри знахабніли до того, що свої злочинні дії демонструють і через інтернет – хизуються перед такими ж злочинцями, як самі. Одним словом, браконьєрство процвітає.

З цього приводу начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко зауважив, що незважаючи на військовий стан, охорону мисливських угідь треба посилювати і посилювати:

– Нашим користувачам мисливських угідь слід ефективніше  переймати досвід ведення мисливського господарства у латвійських колег. До кінця цього року у ДП «Корюківське лісове господарство» завершити будівництво мисливського комплексу за латвійським досвідом. Це питання на особистому контролі Голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрія Болоховця. Мисливство, як і в Європі, має приносити більший зиск  кожному лісовому господарству.  Тут і поліцейським слід пильніше перевіряти автотранспорт з метою виявлення, чи законним шляхом здобута дичина.

Нині в лісах і на луках Чернігівщини працює багато  саперів, але трапляється й так, що «розміновують» вибухові пристрої, на жаль, лосі та козулі.

На ефективність і дієвість заходів з охорони державного мисливського фонду негативно впливають надто м’які рішення деяких судів щодо порушників правил полювання. Торік зафіксовано 21 випадок незаконного добування диких тварин. Але більшість порушників так і не притягнуто до відповідальності.

– Також нагадую всім директорам, – підкреслив доповідач, – про укладення та переукладення договорів про внесення плати за користування мисливськими угіддями між вами та користувачами мисливських угідь  згідно статті 24 Закону України «Про мисливське господарство та полювання».

Про стан діджиталізації лісової галузі доповів начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко:

– Лісова галузь на порозі значних змін. І саме завдяки цифровізації ці зміни починаються вже сьогодні. Перед тим, як починати будь-які реформи, потрібно зробити певну актуалізацію, інвентаризацію того, з чим маєш справу. І саме тут є  проблема, тому що й досі ніхто достеменно не знає точну площу лісових насаджень в Україні. Для встановлення цих даних Держлісагентство працює над дешифруванням космічних знімків і з поєднанням технологій дистанційного зондування Землі.

Щороку в Україні видається 40 тисяч лісорубних квитків і 110 тисяч сертифікатів про походження лісоматеріалів. Для цих бізнес-процесів притаманні супроводження документацією у паперовому форматі та застарілі дозвільні процедури. Аби заощадити час та зменшити кількість паперів при наданні цих двох найбільших адмінпослуг галузі, наразі завершується їх цифрова трансформація та інтеграція в державну систему «Дія».

Впровадження передових ГІС-технологій. Розроблені кроки для цифровізації процесів лісовпорядкування і відведення лісових ділянок шляхом використання цифрових інструментів і швидкої синхронізації із центральними базами даних. Крім того розроблена концепція створення Всеукраїнської мережі протипожежного захисту лісів із можливістю онлайн-моніторингу стану насаджень.

Розпочато роботи з модернізації процесів, зокрема відведення насаджень у рубки. Зараз проводиться інтеграція інструменту з можливостями геопорталу «Ліси України». Це дозволить створити «живу» карту України з актуальними відведеними ділянками з контурами територій і «підв’язаними» під них лісорубними квитками.

Держлісагентство спільно з Мінінфраструктури розвиває проєкт зі створення єдиної цифрової ТТН для перевезення деревини. Вона стане частиною центральної компоненти державних товаро-транспортних накладних. Окрім цього напрацьований новий формат універсальної е-ТТН, яка працюватиме паралельно із ТТН-ліс. Дія обох видів електронних ТТН буде поширюватися на всі види перевезень, всіх видів деревини і пиломатеріалів, і на всіх учасників ринку

Про стан охорони праці на підприємствах управління доповів начальник відділу лісових ресурсів Петро Приходько.

Він зокрема зазначив, що війна внесла свої корективи. Але навіть в умовах воєнного стану лісогосподарські підприємства виконують весь комплекс лісогосподарських робіт.  Ще не скрізь і не все спокійно. Обстріли продовжуються, а лісівники працюють.

Начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко з цього приводу додав, що необхідно, аби працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій провели для лісівників необхідні тренінги як поводитися в тих лісах, де побували рашисти, і навчити лісівників виявляти вибухонебезпечні предмети.

Заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ, головний лісничий Вадим Фесюн наголосив, що пріоритетним наразі є охорона лісу від пожеж та виконання програми Президента України «Зелена країна».

– Розпочався пожежонебезпечний період, – нагадав він. – Цієї воєнної весни пройдено пожежею 97 гектарів лісу. Отож скрізь обов’язково необхідно ретельно перевірити, чи технічно справні відеокамери. Це допоможе  своєчасно помітити місця загоряння, щоб негайно їх ліквідувати.

Необхідно також підвести підсумки  весняної лісокультурної  кампанії.

Заступник начальника обласного управління Олександр Жук  зосередив увагу присутніх на роботі аукціонів з продажу необробленої деревини. Вже з 1 червня  вся оброблена і необроблена деревина повинна продаватися  виключно на аукціонах.

Підсумки засідання колегії підвів очільник лісової галузі області Сергій Аніщенко.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

chernigivlis.gov.ua/novini/i-v-lixu-voyennu-vesnu-lisivniki-povinni-nasliduvati-zvityagu-muzhnix-zaxisnikiv-vitchizni-visokoprofesijno-zvazheno-samoviddano-realizovuvati-ves-kompleks-lisogospodarskix-zavdan-nablizh/