Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


До уваги суб’єктів декларування!

Звертаємо увагу, що з метою попередження допущення правопорушень, пов’язаних із корупцією, посадовими особами державної лісової охорони нагадуємо про обов’язкову подачу декларацій за формою, що визначається Національним агентством з питань запобігання корупції, шляхом її заповнення на офіційному веб-сайті НАЗК за адресою: www.nazk.gov.ua.

Компанія декларування доходів громадянами розпочалася із 01.01.2021 і триватиме до 31.03.2021 (включно). До завершення деклараційної кампанії залишився тиждень!

Онлайн-сторінка «Декларуйся-2021» з відповідями на найбільш розповсюджені питання про заповнення е-декларацій розміщується за посиланням https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/.

У відповідності до чинного законодавства передбачаються такі види декларацій:

1) щорічна декларація – декларація, охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому подається декларація;

2) декларація суб’єкта декларування, який припиняє відповідну діяльність (декларація перед звільненням) – декларація, яка подається не пізніше двадцяти робочих днів з дня припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншої діяльності, зазначеної у підпунктах «а» та «в» пункту 2 частини першої статті 3 Закону.

3) декларація після звільнення – декларація, яка подається наступного за звітним роком, у якому було припинено діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншу діяльність, зазначену у підпунктах «а» та «в» пункту 2 частини першої статті 3 Закону.

4) декларація кандидата на посаду – декларація, яка подається відповідно до абзацу першого частини третьої статті 45 Закону до призначення або обрання особи на посаду. Така декларація охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому особа подала заяву на зайняття посади, якщо інше не передбачено законодавством.

 

По ДП «Чернігівський лісгосп» мають подати декларацію 99 осіб, включно із звільненими працівниками.

 

Варто також повідомити про зміни у законодавстві у частині посилення відповідальності за порушення декларування.

 

Наприкінці минулого року, Президент України підписав Закон №1074-IX від 23.12.2020 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» .

Закон повертає відповідальність за декларування недостовірної інформації та за неподання суб’єктом декларування декларації, яка була скасована рішенням Конституційного Суду України. Відповідні зміни вносяться до Кримінального кодексу, Кримінального процесуального кодексу та Закону України «Про запобігання корупції».

 

27 січня 2021 року Президент України вніс законопроект №4651, який значиться як невідкладний: «Проект закону про внесення змін КУ про адміністративні правопорушення, ККУ щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостойної інформації та неподання суб’єктом декларування особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

1. У разі внесення недостовірних відомостей до декларації, які відрізняються від достовірних на суму від 500 до 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, карається штрафом від 3000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

2. Якщо суб’єкт декларування умисно вніс недостовірні відомості, що відрізняються від достовірних на суму понад 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, то пропонується встановити покарання у вигляді штрафу від 4000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від 150 до 240 годин, або обмеження волі на строк до двох років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.

Крім того, документ передбачає внесення змін до статті 366-3 Кримінального кодексу (неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування), згідно з якими за умисне неподання декларації передбачається карати штрафом від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, чи позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.

 

За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»