Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Безпечні умови праці – у пріоритеті щоденної роботи лісового господарства

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

 

У Всесвітній день охорони праці, 28 квітня, в Україні також відзначають День охорони праці. Цього року він присвячений боротьбі з пандемією смертельно небезпечної недуги коронавірусної хвороби COVID-19, яка сьогодні вже панує у всьому світі.

 Державне підприємство «Чернігівське лісове господарство» не припиняло свою роботу на час обмежувальних всеукраїнських заходів і виконує всі необхідні завдання по охороні і захисту лісу. На сьогодні в лісгоспі встановлений режим підвищеної готовності підсистеми охорони і захисту лісів єдиної державної системи цивільного захисту для запобігання виникненню надзвичайної ситуації на підприємстві. Також затверджений оперативний план протиепідемічних заходів щодо недопущення занесенню і поширенню гострої респіраторної хвороби.

Зв’язок споживачів із підприємством функціонує та за допомогою телефонного, поштового зв’язку та через електронну пошту (https://chernigivlisgosp.com.ua/golovna.html). Серед важливих превентивних заходів – проведення дезінфекційних заходів, регулярне провітрювання службових приміщень, запроваджений щоденний температурний скринінг персоналу та посилена інформаційно-роз’яснювальна робота щодо дотримання санітарно-гігієнічних норм.

 

Як зазначає директор ДП «Чернігівський лісгосп» Юрій Ревко, праця лісівників важка, а також небезпечна серед існуючих галузей. «Питання створення безпечних умов праці, профілактики виробничого травматизму та профзахворювань були, є і повинні залишатися важливими на підприємстві,» - запевнив директор підприємства. «В пріоритеті роботи лісового господарства - дотримання вимог безпеки праці під час виконання лісосічних  та інших робіт, контроль за дотриманням працівниками для забезпечення вимог технологічних процесів під час звалювання дерев, відповідність обладнання безпечним умовам праці, наявність необхідних засобів безпеки та індивідуального захисту, а також проведення навчання працівників з охорони праці.»

 В ДП «Чернігівський лісгосп» функціонує Служба охорони праці. За інформацією інженера з охорони праці ДП «Чернігівський лісгосп» Валентина Ковальчука, висока кваліфікація працівників та дотримання правил охорони праці – основа і гарантія безпечного і якісного виконання робіт.

Слід зазначити, що за результатами роботи у 2019 році «Комплексними заходами щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці, запобігання випадкам виробничого травматизму» було передбачено здійснення заходів з охорони праці на загальну суму  515 000 грн.

 

Серед заходів, які забезпечуються підприємством для охорони праці:

- проведення позачергового та чергового спеціального навчання і перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та працівників лісгоспу, що виконують роботи з підвищеною небезпекою;

- забезпечення працівників спеціальним одягом та засобами індивідуального захисту згідно норм;

- оснащення та забезпечення функціонування кабінету охорони праці, придбання нормативно-технічної документації, наочних посібників, літератури, плакатів, відеофільмів, макетів по охороні праці тощо;

 - забезпеченню  знаками безпеки при проведенні лісосічних робіт на лісосіках;

- приведення основних фондів у відповідність з вимогами нормативно-правових актів з охорони праці: щодо захисту працюючих від ураження електричним струмом, щодо діючого технологічного чи іншого виробничого обладнання, щодо виробничих та санітарно-побутових приміщень, робочих місць, евакуаційних виходів, технологічних розривів, проходів та габаритних розмірів;

- проведення   обов'язкового  попереднього,  періодичного  і позапланового медичного огляду  працівників,  зайнятих  на  важких роботах,  роботах  з  небезпечними чи шкідливими умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі.

 

Підприємством забезпечуються всі необхідні умови для охорони праці, однак  працівник зобов’язаний дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства. Знання з охорони праці – збережуть життя кожного!

 

За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»