Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


Бережіть ліс від вогню!

Із початком спекотних днів та послабленням карантинних обмежень ліс стає більш вразливішим до вогню. У працівників державної лісової охорони пожежонебезпечний період особливо напружений.

 Причинами виникнення пожеж у лісі, у більшості випадків, є байдужість і безтурботне ставлення людини до природи: не загашені багаття, кинуті  в підсохлу траву недопалки, спалювання стерні та сухої трави,  а також дитячі витівки з вогнем. Пожежа здатна перетворити мальовниче місце відпочинку в попелище. Те, що створювалося протягом багатьох років, вмить може  загинути від вогню. Необхідно пам’ятати, що при горінні лісу виділяються отруйні гази, а вміст кисню в повітрі падає. От чому небезпечний не тільки вогонь, а й дим і гар від нього.

 

Завдяки зусиллям  лісівників в угіддях, де здійснюється господарювання Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство» здійснюється постійний моніторинг стану пожежної небезпеки.

 Державною лісовою охороною проводиться цілеспрямована робота по охороні лісів від пожеж:

-        для систематичного і чіткого контролю у ДП «Чернігівський лісгосп» створена та вже тривалий час функціонує централізована система відеонагляду за лісовими масивами;

-       здійснюється догляд  за мінералізованими смугами  вздовж автомобільних доріг, навколо населених пунктів та поруч з  полями сільгоспвиробників;

-        проходять систематична рейдова робота по виявленню  порушників правил пожежної безпеки;

-        встановлюється  наглядна агітація на протипожежну тематику в місцях масового відпочинку в лісі, вздовж автомобільних доріг;

-       проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота державною лісовою охороною  серед населення, землекористувачів, власників земельних ділянок, що межують з  лісовими насадженнями щодо шкоди, яка може бути заподіяна при розведенні багать на полях та спалюванні соломи, сухої трав’яної рослинності  на пустищах, вздовж доріг та очерету.

Всі ці заходи допомагають уникнути великої кількості лісових пожеж. Але варто пам’ятати, що легше загасити багаття, ніж рятувати ліс від нищівного вогню.

 Для довідки

Також нагадуємо! У боротьбі із незаконними пожежами в лісах в цьому році  законодавчо затверджено збільшення штрафів.

 

На правопорушників чекатимуть такі адміністративні штрафи:

- порушення вимог пожежної безпеки в лісах – 90-900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1530 до 15,3 тис. грн);

- знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі – 270-1080 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4590 до 18360 грн);

- самовільне випалювання рослинності або її залишків – 180-1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 до 21420 грн);

- самовільне випалювання рослинності або її залишків в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду – 360-1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6120 до 30600 грн).

 

Збільшилася й кримінальна відповідальність:

- забруднення атмосферного повітря – 1800-3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 30600 до 61200 грн);

- знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу – 5400-9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 91800 до 153000 грн).

 Також за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом правопорушник може бути позбавлений волі на строк від 2 до 5 років. Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Окрім цих штрафів правопорушник повинен буде сплати ще й шкоду, яку він заподіяв лісу. Наприклад, за кожне спалене дерево діаметром 30 см – майже 6 тис. гривень.

 

Просимо з розумінням ставитися до збереження зеленого багатства! У випадках виявлення лісової пожежі негайно повідомляйте державну службу з надзвичайних ситуацій – телефон 101 та державну лісову охорону підприємства за телефонами: 0462 232167, 067 461 62 24.

 

За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»