Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


21 березня - Міжнародний день лісу

   Сьогодні в усьому світі відзначається Міжнародний день лісу (International Day of Forests) або Всесвітній день захисту лісів, який був заснований в 1971 році. Завдяки ініціативі ООН це додаткова можливість привернути увагу всього світового суспільства до проблеми збереження лісів, інформування про значимість лісових екосистем, їх стан та основні заходи їх захисту та відновлення.

   Знаково, що у Міжнародний день лісів 21 березня стартує Всеукраїнська акція "Створюємо ліси разом", яка триватиме до 17 квітня.

   Що ж таке ліс? Кожен з нас теоретично може дати власне визначення в залежності від способу користування. Ліс — це сукупність землі, рослинності, в якій переважають дерева та чагарники, тварини, мікроорганізми та інші природні складові, що в своєму розвитку біологічно взаємопов'язані, взаємодіють між собою та впливають на довкілля.

   У світовому масштабі ліс - це легені нашої планети. А для лісівників - це все життя!

   Які основні функції лісу:
   Екологічна: утворення клімату, охорона і захист екосистеми (грунту, річок, шумоізоляція. очищення повітря), збереження біорізноманіття (в лісі живуть рослини, тварини, птахи і комахи).


    Господарська: ліс забезпечує людей деревиною, яка є сировиною для виготовлення тисячі виробів. Використовуючи у будівництві дерево, тим самим ми сповільнюємо темпи глобального потепління і зменшуємо негативниц вплив на клімат. В лісі також ми отримкємо інші продукти (гриби, лісові ягоди, лікарські рослини тощо).


   Соціальна: ліс - це робочі місця не лише у лісовому господарстві, а й деревообробній, меблевій, целюлозній індустрії. Ліс - це податки. зарплати, розвиток підтриємства у місті та у сільській місцевості. Ліс - це унікальне середовище для рекреації людей.

 

   Бережіть лісові багатства - наше майбутнє!