Новина

Філія "Чернігівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України"


1 квітня у лісах розпочався пожежонебезпечний період

«Уже наприкінці березня було гаряче на полях, лугах і в самосійних лісах, які межують із масивами державного лісового фонду. Щоб попередити поширення вогню на лісові насадження лісгоспу лісівники спільно із підрозділами ДСНС гасили пожежі на прилягаючих до лісового фону землях. Наймасовіші загоряння трапилися в районі розташування Славутицького лісництва 27 та  28 березня. З метою попередження поширення вогню у лісі проводиться комплекс протипожежних заходів, зокрема, створення та поновлення мінералізованих смуг, патрулювання рейдових бригад тощо»,- зазначив головний лісний ДП «Чернігівський лісгосп» Володимир Єленич.

Лісівники не на словах знають про руйнівний вогонь, який нищить усе живе за лічені хвилини, - дужі ліси, які вирощували десятки років,  екосистему, що служить домівкою тваринам, заповідні території. І в більшості випадків причиною лісових пожеж є людська недбалість, спалювання сухої рослинності та залишків на полях.

Одразу після сходження снігового покриву і встановлення сприятливих умов виникає загроза лісових пожеж. У зоні діяльності ДП «Чернігівський лісгосп», згідно із затвердженим наказом, із 1 квітня оголошений пожежонебезпечний період.

Повна бойова готовність до роботи із виявлення та ліквідації лісових пожеж державної лісової охорони, добровільної пожежної охорони, команд ЛПС-1 та наявних технічних засобів пожежогасіння. Уже відновлена робота системи відеоспостереження по підприємству (центрального та у всіх п’яти лісництвах), витрачені значні кошти на доукомплектування пожежного інвентаря, проведені навчання з охорони праці та протипожежної безпеки.

Про стан підготовки до пожежонебезпечного періоду обговорили під час технічної наради в адміністрації підприємства. Окрему увагу зосередили на етапах реагування працівників у разі появи повідомлень про пожежі від громадян чи структурних підрозділів у вихідні та святкові дні.

Лісівники вкотре звертаються до громадян! Будьте обережні з вогнем, не створюйте загрози природному середовищу. Пам’ятайте, пожежу легше попередити, аніж загасити!

Нагадуємо, що штраф за самовільне випалювання рослинності або її залишків чи опалого листя становить від 3060 гривень до 6120 гривень. У відповідності до ст. 77 КУпАП, порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  та на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»